Začetki gostilne, ki je locirana na vrhu Pepetovega klanca, segajo na začetek 20. stoletja, ko je tu odprla gostilno Marija Hafner, roj. Čarman (Pepetova mama). Kljub temu je gostilna nosila ime njenega moža Pepeta, ki je bil velik podjetnik tistega časa. Hišna specialiteta so bila pražena telečja jetrca, gostilna pa je bila znana tudi po dobrih vinih.
Oče Janeza Kalana, France Kalan (1900-1972), je bil 40 let »za hlapca« pri Pepet. Imel je ženo Ivano (Johana). Skrbel je za konje na posestvu. Pepe je imel pri Hudičevi brvi mlin, žago in kovačijo ter posesti v Hosti in Sopotnici. France je delavcem, ki so delali na posestvu, vozil hrano. Ob nedeljah je vozil z gikom (voz za 6 oseb) gospodo na Brezje. Ko je po vojni pri Pepetu vse propadlo, je šel delat v Jelovico. (po pripovedovanju Janeza Kalana zapisala Ana M. Miklavčič)
Pomladi leta 2019 je gostilna ponovno odprla svoja vrata. Za njeno oživitev je zaslužen Janez Ferlan, mojster digitalnega restavriranje filmov. V notranjosti gostilne je tudi galerija in v kleti prostor, namenjen dogodkom. V vitrini imajo na ogled žganične miniature ter zbirko radijskih sprejemnikov. Naklonjeni so vsakršni kulturi, zato se tu vedno nekaj dogaja: koncerti, potopisna predavanja, literarni večeri in razne delavnice. Kupite lahko tudi knjige založbe Vigevage. Dnevno ponujajo vsaj štiri različne jedi na žlico, klasičnega menuja nimajo. Navdih za njihove recepte je knjiga »Ta dobra stara kuhna« avtorja Pavleta Hafnerja. Pri kuhi jim je blizu lokalno, sveže in sezonsko. Poudarek dajejo domačemu, žirovskemu pivu. V korona času se večina dogodkov odvija na pokriti terasi.