Naslovnica in prva stran Kuharske bukve iz Zalega Loga iz leta 1800, pisane v gotici. Arhiv je knjigo pridobil z nakupom v antikvariatu.
V 17. in 18. stoletju je bilo moderno imeti lastno kuharsko knjigo. Gospodinjam so jih prepisovali drugi. Na zadnjem listu dotične kuharice piše: »Tisti, ki je to napisal, je osel.« V knjigo je bil vložen zvezek receptov, napisan z drugo pisavo. Na njem je podpisana Katarina Mlakar, verjetno lastnica zvezka. Recepti so urejeni po skupinah jedi: juhe, sladice, sadne kaše in drugo. To so bile jedi aristokratov za posebne priložnosti (praznike, množične gostije). Četrtina receptov predstavlja postne jedi kot so ribe, raki, polži, žabe, bobri, vidre, školjke. Omenjajo se eksotične začimbe ter južno sadje. Pomanjkljivost receptov je v tem, da naštevajo samo sestavine, ne pa tudi količin za pripravo jedi. Težavo predstavljajo tudi stare utežne mere kot so funti, loti. Večina starih kuharic vsebuje recept za izdelavo mandljeve torte.