Že stari Rimljani so ugotavljali, da »tukajšnje ljudstvo goji trto in prideluje vina, ki bi bila v ponos rimskim vinogradnikom …« (vir: Gostilne na Slovenskem, Ljubljana, 1986, str. 14). V Kranju ga zaradi ostrega podnebja sicer niso nikoli veliko pridelali, so ga pa pridno uvažali, razvažali in pili.
Lastniki gostiln so pijačo dobavljali od blizu in daleč. Nekateri so vino kupovali neposredno od znanih vinogradnikov iz vinorodnih regij Slovenije in sosednje Hrvaške. Fink ga je proizvajal tudi sam, saj je imel lastne vinograde. Kupovali so ga tudi pri vinskih trgovcih – nekaj jih je bilo v Kranju in okolici: npr. Graiser in Pavlin v Podbrezjah. Žgane pijače – pelinkovec, slivovko, »ta zelenga«, konjak in druge – so deloma izdelovali sami, deloma pa kupovali od drugih. Glavni dobavitelj piva je bila Pivovarna Mayr, tudi ljubljanski Union, posebnost hotela Stara pošta pa je bilo češko pivo Plzen. Brezalkoholne pijače so izdelovali sami, npr. Malinovec iz malin ali ribeza, Ručigaj pa je gostince oskrboval s sodavico in kraherlom.