skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Blagoslov ročne brizgalne pri Tomaževi kapeli, Trnovlje pri Celju, 18. maj 1924

O ustanovitvi prostovoljne gasilske čete Trnovlje in prvih petdesetih letih delovanja društva je zapisano v zvezku z rahlo porumenelimi listi, velikosti skoraj A2 formata, na katerem je letnica in kraj nakupa »Graz, den 24. Juli 1911«.  Na prvem sestanku vaščanov, ki ga je pod vodstvom tedanjega kapelnika Ivana Žoharja sklicala trnoveljska godba

na pihala, so bila vaščanom podana navodila za ustanovitev gasilnega društva v Trnovljah. Na sestanku so izvolili pripravljalni odbor v sestavi: predsednik Franc Cerar ter člani Jakob Pilih (Štefan), Jožef Veber (Jur) in Anton Mahen.  Pripravljalni odbor se je odločil, da med navzočimi nabere redne, podporne in ustanovne člane. Navzoči so se vabilu odbora z veseljem odzvali, poleg tega pa je vsak podpisal izjavo, s katero bo po svojih premoženjskih močeh prispeval vsoto denarja kot darilo in prispevek porajajočemu se gasilskemu društvu. Nato so sklenili, da se v nedeljo, 16. marca 1924, skliče ustanovni občni zbor v gostilni »Bincl«.

Iz zapisnika ustanovnega občnega zbora Prostovoljnega gasilskega društva v Trnovljah je razvidno, da je bila udeležba zelo dobra. Ustanovni občni zbor je potekal 16. marca 1924 ob 15. uri v gostilni g. Fazarinca.  Izvoljen je bil odbor v sestavi: Alojz Fazarinc, načelnik; Jože Tuhtar, podnačelnik; Jožef Stožir, blagajnik; in Ivan Bervar, tajnik.

Izvoljeni so bili še: Franc Cerar in Anton Novačan kot odbornika, Martin Kompolšek in Jožef Veber sta bila njuna namestnika ter Franc Košenina in Jakob Pilih, ki sta bila izvoljena kot pregledovalca računov.

Na sejo odbora, ki je bila 24. marca 1924, so sprejeli program za nadaljnje delo, potrdili tri trobentače dogovorili pa so se tudi o pripregi konj ter nabavi motorne brizgalne.

 

Na seji v začetku maja 1924 je blagajnik Bervar odboru predlagal, da bi zaradi izvrstnega stanja blagajne priredili vrtno veselico. Večina odbornikov je po burni razpravi potrdila, da bo veselica 18. maja. Hkrati je potekal tudi blagoslov brizgalne pri Tomaževi kapeli. Botri so bili Josip Stožir, Martin Kompolšek, Jakob Pilih in Franc Resnik, vsi s soprogami.

Besedilo: Danica Oštir
Foto: arhiv PGD Trnovlje

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.