100 let knjižničarstva v Bistrici ob Sotli

Prve čitalniške knjižnice, predhodnice javnih ljudskih in kasneje splošnih knjižnic, so bile na Slovenskem povečini last slovenskih društev in ustanov. Ta so  tudi skrbela za njihovo vzdrževanje, zbiranje in širjenje (slovenskega) tiska. Razvoj naše krajevne knjižnice Bistrica ob Sotli, je povezan z razvojem Katoliškega prosvetnega društva. Ustanovil ga je šolski upravitelj iz Orešja Anton Senica, s pomočjo Janka Krušićakaplana. V svoji spomenici je Ivan Lah, ki je bil tedaj župnik v župniji Sv. Peter pod Sv. Gorami, zapisal, da ga skrbijo tisti fantje, “ki so v vojnem času zaradi pomanjkanja delovnih moči zanemarjali šolo ter odraščali brez vodstva kateheta in učitelja, brez pazljivosti in strogosti odsotnega očeta. Zato je bilo ustanovljeno Slovensko katoliško prosvetno društvo, ki je s pevskim, tamburaškim in telovadnim delovanjem nudilo mladeničem potrebno razvedrilo” (Geršak: 2011, str. 11).

Ustanovni zbor Katoliško prosvetnega društva je bil 6. marca 1921 v dvorani gostilne Ivana Drofenika. Na njem so razglasili pravila delovanja in društvene funkcije: prvi predsednik je postal Anton Senica, podpredsednica Francka Kramer, tajnik Lojze Zorenč in blagajnik Fran Rautner, starejši. Društvo je imelo sedem odsekov, med njimi je bil tudi knjižnični.

Župnik Ivan Lah je društvu, ki sprva ni imelo svojih prostorov, dal za nedeljsko uporabo veliko sobo v župnišču. Delovanje društva je takoj obrodilo sadove, prirejali so pestre kulturne večere z dramskimi igrami, ki jih je v največkrat režiral  Ivan Gubina. Že leta 1925 so priredili prvo loterijo, ki so ji kmalu sledile naslednje. Vse izkupičke od loterij so namenili k odkupu zemljišča in gradnje Katoliško prosvetnega doma, danes kulturnega doma Bistrica ob Sotli, ki so ga zgradili novembra 1928. Prve knjige za delovanje knjižničnega odseka je društvu namenil župnik Ivan Lah. Najprej so knjige brezplačno izposojali le članom društva. Z novim Katoliško prosvetnim domom je svojo sobo dobila tudi knjižnica. Od konca leta 1928 si je knjige lahko izposodil vsak, za vsako izposojeno knjigo pa je moral odšteti 50 par.

Prispevala: Irena Černelč