Bistriški grb v vitražu Andreja Debevca, 1999

Ilirska Bistrica ima svoj krajevni grb od druge polovice 19. stoletja, ko so se občinski odborniki na krajevnem nivoju odločili, da bo občino predstavljal grb kronske dežele Avstro-Ogrske monarhije, Kraljevine Ilirije z zlatorumeno ladjico liburno in z žagasto krono nad njo. Podpisani hranim najstarejši znani odtis občinskega žiga z datumom, 10. junij 1871 in prav po tem odtisu je občina Ilirska Bistrica uveljavila sedaj veljavni občinski grb 13. oktobra 1975.

Z uporabo tega grba so sledili mnogi zapleti in prepovedi. Zlato ladjico so v občinski grb vključile tudi italijanske oblasti po prvi vojni. Žal so zlatorumeno ladjico hkrati tako zelo popačile, da je komaj prepoznavna. Za njo so dodali še goro z dvema vrhovoma, ki spominja bolj na Vezuv, kot na Snežnik. Žal smo kasneje 2007 brez potrebe doživeli še dodaten poseg v tradicionalni grb, kot ga občina uporablja še danes.

Avtor vitraža z bistriškim grbom je Andrej Debevec, 1939-2003, moj mladostni prijatelj. Ob upokojitvi se je ukvarjal z marsičem. Bil je navdušen radioamater in inštruktor. Med drugim se je ukvarjal z obdelavo stekla in izdelavo vitražev. Meni je za spomin na skupna mladostna leta, leta 1999 izdelal vitraž na sliki in je gotovo unikat.

Pri Brinškovih je omenjeni grb narisan na steklo na steklenih vratih nad balkonom.

Vč/