skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Cicibani planinci in njihove poti v gore, Ilirska Bistrica, 1975

Na svoje poti v domače hribe so se cicibani varovanci otroškega vrtca v Ilirski Bistrici ob pomoči svojih vzgojiteljic vedno dobro pripravili. Poprosili so domačega slikarja Jožeta Šajna, da jim je za vrtec na velikem plakatu narisal cilje njihovih planinskih poti v okolico domačega vrtca. Simbole na načrtu je slikar Šajn uporabil tudi za kontrolne štampiljke, ki so si jih mladi odtisnili v svoje dnevnike »Cicibanov planincev« in s tem dokazali svojo udeležbo na planinskem uspehu.  V sredi velikega plakata je bila podoba ...

Preberi več

Na svoje poti v domače hribe so se cicibani varovanci otroškega vrtca v Ilirski Bistrici ob pomoči svojih vzgojiteljic vedno dobro pripravili. Poprosili so domačega slikarja Jožeta Šajna, da jim je za vrtec na velikem plakatu narisal cilje njihovih planinskih poti v okolico domačega vrtca. Simbole na načrtu je slikar Šajn uporabil tudi za kontrolne štampiljke, ki so si jih mladi odtisnili v svoje dnevnike »Cicibanov planincev« in s tem dokazali svojo udeležbo na planinskem uspehu. 

V sredi velikega plakata je bila podoba otroškega vrtca ob njem pa prepoznavni načrtovani cilji, po opravljenih izletih pa tudi vsi cicibani planinci. Z leve: Pot do Dolnjega Zemona, na Drago, na Solne, na Sušec in Gradino s starim gradom in izvirom rečice Bistrice, na razgledne Solne nad Jasenom. Načrtovali so tudi dvoje avtobusnih izletov na Prem in do gradu Kalc. Tu so še sličice, ki  so opozarjale na obleko in dele opreme, ki jo morajo mladi planinci imeti za varen obisk narave in gora. Aktivnost so vodile vzgojiteljice otroškega vrtca v Ilirski Bistrici, posebno Marija Štefančič in Helena Klanšček.

Z delom z najmlajšimi v Ilirski Bistrici so bili navdušeni tudi v Planinski zvezi Slovenije in njeni Mladinski komisiji, da so ga razširili na vsa slovenska planinska društva in dali natisniti bistriški vodnik za cicibane, celo v nakladi nad 30.000 izvodov. Pripravil ga je domači mladinski vodnik  Mojmir Štefančič. Za delo z najmlajšimi je Mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije nagradila mnoge Bistriške planinske organizatorje s posebnimi priznanji. (vč/454)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Jože Šajn, slikar

Čas, ki ga prikazuje slika

1975

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

CILJI IZLETOV CICIBANOV PLANINCEV, 1975

Ključne besede

cilji planinskih izletov Cicibanov planincev

Datum objave

17.02.2020 19:03

Zadnja sprememba

18.02.2020 08:34

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam