Drugi kip ANTONA ŽNIDERŠIČA pred postavitvijo, Ilirska Bistrica, 2004

Na Bistriškem imamo kar nekaj spomenikov, kar gotovo dokazuje, da spoštujemo svoje zaslužne domačine in se jim znamo oddolžiti tudi z vidnimi obeležji. Za Antona Žnideršiča celo dva.

Prvi spomenik Antonu Žnideršiču, pomembnemu gospodarstveniku, vele čebelarju, inovatorju na tem področju, organizatorju čebelarstva v Sloveniji, prejemniku številnih tudi mednarodnih priznanj, so domači in slovenski čebelarji, ob stoletnici rojstva, slavljencu postavili na odmevni prireditvi v Ilirski Bistrici že leta 1974. Doprsni kip, ki ga je izdelal akademski kipar Zdenko Kalin (1911-1990) je odkrila slavljenčeva hčerka Alenka Žnideršič Mikačić. Kip stoji v Aleji pomembnih domačinov, na zelenici pod Zdravstvenim domom. Domači čebelarji so po njem imenovali svoje društvo, ime so zapisali tudi na društveni prapor, v starem delu mesta pa so postavili spominsko ploščo.

Leta 1992 se OŠ Dragotina Ketteja razdeli na dve samostojni šoli, nova šola dobi ime po našem slavnem čebelarju, OŠ Antona Žnideršiča. Učenci in učitelji so večkrat izrazili željo, da bi ob svoji šoli dobili obeležje Antona Žnideršiča. Dogodek, ko je ČZS, s kipi zaslužnih čebelarjev, tudi s kipom  Antona Žnideršiča, opremila čebelarski dom v Lukovici, je bil izziv za Bistričane. Družina Žnideršič, ki je poravnala avtorske pravice za prvi kip, je sprejela bistriško pobudo in dovolila, da kamniški kipar Miha Kač (1942-2018) odlije še en odlitek. Stroške livarju je v celoti poravnal pisec članka. Šola je prevzela strošek za izdelavo podstavka in skrb za ureditev neposredne okolice spomenika. Odkritje spomenika je bilo ob zaključku šolskega leta, 23. junija 2004, zato je bila slovesnost še bogatejša.

Pred šolo se je zbrala množica gostov, učiteljev, učencev in nastopajočih. Po pozdravu ravnateljice šole Karmen Šepec, ki je predstavila napore za postavitev spomenika Antonu Žnideršiču, je stekel prijeten program. Zahvalila se je vsem, ki so pomagali! Slovesnosti so se udeležili tudi sorodniki Antona Žnideršiča in Marija Drofenik, vnukinja slavnega čebelarja, ki je spomenik tudi odkrila. Med posebnimi gosti je bil tudi kipar Miha Kač, ki je izrazil zadovoljstvo nad prireditvijo in izborom mesta postavitve kipa.
Zadovoljstvo, da smo za kraj in ljudi opravili pomembno delo, celo brez kakršne koli pomoči občine, je bilo kratko. Kmalu smo doživeli hladen tuš, prav s te strani. Župan A.Š. je zahteval, da ravnateljica šole nemudoma dokumentira, od kod šoli denar za izdelavo podstavka spomenika. (Tako je pač na Bistriškem, vse je pri nas težje kot kje drugje.) Domači likovnik, likovni pedagog na OŠ A. Žnideršiča, Franc Dolgan je za to priliko oblikoval spominsko dopisnico PND/118 s sliko kipa in priložnostni poštni žig za pošto 6250 Ilirska Bistrica.

Na sliki, z leve: Ravnateljica šole Karmen Šepec in likovni pedagog Franc Dolgan ob kipu Antona Žnideršiča, 28. 5. 2004 še pred postavitvijo.

Foto Vojko Čeligoj