skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Franc Benigar, trnovski župan 1863-1952

Franc Benigar Očanov, doma iz Trnovega, 1863-1952 predzadnji trnovski župan pred prvo vojno. Slikan pred domačo hišo v Gabrju leta 1948. Bil je trnovski župan med leti 1905 – 1916. Podatkov o njegovem županovanju je jako malo. Pri pregledu arhiviranega županskega gradiva občine Trnovo v državnem arhivu RS je ohranjeno le nekaj dopisov med županom in glavarjem v Postojni. Gotovo je posebno zanimivo pismo, ki ga je župan Benigar naslovil glavarju. V pismu toži trnovski župan nad svojimi krajani in prosi glavarja, da naj vendar kaj ukrene, saj kot ...

Preberi več

Franc Benigar Očanov, doma iz Trnovega, 1863-1952 predzadnji trnovski župan pred prvo vojno. Slikan pred domačo hišo v Gabrju leta 1948. Bil je trnovski župan med leti 1905 – 1916.

Podatkov o njegovem županovanju je jako malo. Pri pregledu arhiviranega županskega gradiva občine Trnovo v državnem arhivu RS je ohranjeno le nekaj dopisov med županom in glavarjem v Postojni. Gotovo je posebno zanimivo pismo, ki ga je župan Benigar naslovil glavarju.

V pismu toži trnovski župan nad svojimi krajani in prosi glavarja, da naj vendar kaj ukrene, saj kot župan nima med krajani nobene veljave. Domačini županu očitajo, da je odgovoren za vse kar je narobe. Očitnoje je bilo njegovo delo na udaru domačinov.

Podpisani hranim tudi blagajniško knjigo trnovske občine, kjer lahko vidimo, da so v županstvu razpolagali le z manjšimi zneski denarja, med 200 in 300 kron na leto, dobljenega od glavarstva. Pa še to je bilo pod stalnim nadzorom inšpekcije s strani glavarstva.

Vč/465

Sliko je ohranila Nika Benigar, vnukinja župana Franca Benigarja.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn

Čas, ki ga prikazuje slika

1952

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Franc Benigar

Ključne besede

župan Trnova

Datum objave

17.05.2020 11:18

Zadnja sprememba

01.06.2020 12:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam