skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Franc Jožef Hočevar - rojstna hiša in spominska tabla

Franc Jože Hočevar (10. 10. 1853-19. 6. 1919)   Hočevar je po osnovni šoli v Metliki in gimnaziji v Ljubljani na Dunaju študiral matematiko in fiziko ter leta 1875 doktoriral. Bil je asistent na dunajski tehniški visoki šoli, od leta 1879 do 1891 profesor gimnazije v Innsbrucku, nato profesor na tehniški visoki šoli v Brnu in Gradcu. V mednarodnih matematičnih revijah je objavil več znanstvenih razprav s področja matematične analize in algebre. Pisal je matematične srednješolske učbenike. Nekateri so bil ...

Preberi več

Franc Jože Hočevar (10. 10. 1853-19. 6. 1919)  

Hočevar je po osnovni šoli v Metliki in gimnaziji v Ljubljani na Dunaju študiral matematiko in fiziko ter leta 1875 doktoriral. Bil je asistent na dunajski tehniški visoki šoli, od leta 1879 do 1891 profesor gimnazije v Innsbrucku, nato profesor na tehniški visoki šoli v Brnu in Gradcu.

V mednarodnih matematičnih revijah je objavil več znanstvenih razprav s področja matematične analize in algebre. Pisal je matematične srednješolske učbenike. Nekateri so bili v rabi celo do 2. svetovne vojne. Prevajali so jih (pisal je v nemščini) tudi v srbohrvaščino in italijanščino. Prirejeni angleški prevod Geometrije je izšel tudi v Londonu leta 1903. 

Zaradi svojega dela spada Franc Hočevar med velike slovenske matematike kot so Jurij Vega, Josip Plemelj, Franc Močnik in drugi; V Metliki se po njem imenuje ulica.

Umrl je v Gradcu.

Spominsko ploščo na zgradbi metliške komende so postavili slovensko Društvo matematikov in fizikov ter Belokranjsko muzejsko društvo. Odkrita je bila v prisotnosti šolskega ministra 20. junija 2009.  

Vir: Fokus - Metlika

 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Matjaž Rus

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Kraj

Metlika

Ključne besede

Metlika, Bela krajina, matematika, šolstvo

Datum objave

25.10.2019 11:20

Zadnja sprememba

25.10.2019 11:20

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam