Graščina Sternstein Frankolovo

Z gradovi in graščinami je močno povezana preteklost naše dežele. Če so gradovi nastajali od 11. stoletja dalje, v času fevdalizma, in so služili predvsem v obrambne namene, so se graščine začele pojavljati šele od 16. stoletja dalje, to je od takrat, ko je prenehala nevarnost napadov Turkov in so bile zato zgrajene na lažje dostopnih krajih, brez obrambnih jaškov in obzidij. Na območju današnje občine Vojnik se že v 15. in 16. stoletju nastale kar tri graščine: v Socki graščina Ained, v Višnji vasi graščina Tabor – Weichselstätten in na Frankolovem graščina Sternstein.

Graščina Sternstein Frankolovo se prvič omenja že leta 1580 kot »Das Gebeu und gemauerte Stockh am Rephuenhof in der Eng gelegen«. Bila je podložna lindeškemu gradu. Prvi lastnik je bil Hans Seidel, od leta 1604 pa je bila lastnica njegova hči Elizabeta, soproga Seifrieda pl. Gaisrucka. V obdobju do leta 1881 se je menjalo več kot 20 lastnikov, zadnji lastniki so bili Angleži Fabri, od leta 1881 Alice Frančiška Faber, soproga angleškega konzula z Reke, nato pa do druge svetovne vojne Jurij Sydnej Faber. Po drugi svetovni vojni in vse do danes so v graščini stanovanja.

V okolici graščine je bil že v 18. stoletju urejen lep park in vrtovi, postavljeno je bilo gospodarsko poslopje in že pred letom 1724 je bila postavljena kapela sv. Trojice, v kateri so vse do leta 1787 opravljali službo božjo. Ko pa so v naselju leta 1788/89 pozidali novo župnijsko cerkev (posvečena 30. avgusta 1789), so leta 1862 podrli graščinsko kapelo in material porabili za zidavo šole.

Arhitekturna zasnova graščine je pravokotna, na vzhodni strani sta bila dodana neenaka stolpiča, na zahodni strani pa je bila prizidana neogotska kapela s stolpičem. V notranjosti graščine, ki je bila večkrat predelana (nazadnje jo je leta 1876 temeljito predelal Kamilo grof Aichelburg), je bila pred drugo svetovno vojno bogata knjižnica in zbirka starin.

Danes od nekdaj bogatih zbirk in knjižnice ni ostalo ničesar, stanovanja v graščini so v zasebni lasti, v graščinskem parku se je uredil prostor s paviljonom za društvene prireditve, za urejen park in gredice pa skrbijo člani TD Frankolovo in delavci režijskega obrata Občine Vojnik.

Tekst in grafika: Jože Žlaus