Iz kulturne preteklosti Šmarja pri Jelšah

V Šmarju pri Jelšah se je amaterska gledališka dejavnost razvila v obdobju med obema vojnama. Politična delitev na katoliški in liberalni tabor je izzvala tekmovalnost, tako da sta v tistem času aktivno delovali dve gledališki skupini, dva pevska zbora ter tamburaški orkester. Leta 1932 je bila ustanovljena še godba na pihala. Skromnemu trgu Šmarje pri Jelšah sredi izrazito kmečkega okolja je pestro in družabno življenje pomenilo sprostitev in pozabo vsakdanjih težav. Prireditve so se največkrat odvijale v majhni dvoranici z odrom v gostilni Habjan. Člani kulturnih skupin so s svojim prizadevanjem in ljubeznijo do umetnosti in kulture dosegali visoko kvaliteto in umetniško vrednost, s čimer so postavili temelje kulturne tradicije v našem kraju.

Na fotografiji:

Kulturna skupina društva Sokol Šmarje pri Jelšah. Opereta v treh dejanjih – Mežnarjeva Lizika, uprizorjena v Šmarju leta 1938.

Vir: Arhiv Domoznanska zbirka Knjižnice Šmarje pri Jelšah