Jaslice v Bohkovem kotu, 1936

Na sveti večer so se po naših domovih in cerkvah postavljale jaslice in krasilo božično drevo. Domovi so dobili drugačno podobo. Ob nobenem drugem prazniku ni toliko posegov v spremembo našega bivalnega okolja, kot je to ob Božiču. In ta sprememba nam dopolnjuje doživljanje tega praznika in je z nami vse do svečnice. Kako so se postavljale jaslice nekoč in kako je izgledalo božično drevo recimo pred šestdesetimi leti ali še prej, nosimo v spominu tisti, ki imamo ta leta za nami. Poseben spomin pa je vezan na cerkvene jaslice. Te so bile seveda veliko večje od tistih doma. Vedno pa so bile narejene tako, da so naredile poseben vtis, zlasti na otroke.

Na fotografiji, ki je nastala ob poroki strica Janeza in tete Tončke na svetih Treh kraljev dan 1936, so jaslice v Bohkovem kotu v “hiši” domačije Čakševih v Orehku pri Šmarju pri Jelšah.

Pripravil: Jožef Čakš