Jože Mateta, prejemnik priznanja PZS, Ilirska Bistrica, 1972

Od 65-letnici PD Ilirska Bistrica je društvo nagradilo najbolj zaslužne člane. Številna priznanja je podelila tudi Planinska zveza Slovenije in Planinska zveza Jugoslavije. Znak prehojene slovenske transverzale so osvojili: Hinko Poročnik, zakonca Milojka in Ivo Erzetič. Številni društveni člani so v letih pred tem in potem prejeli mnoga priznanja, kar je le še potrdilo, da sodi  ilirsko-bistriško planinsko društvo med uspešnejša planinska društva na Slovenskem.

Na sliki: ob društvenem jubileju so domači planinci napolnili veliko dvorano v domu družbenih organizacij, danes Sokolski dom in pred številnimi gosti podelili mnoga priznanja zaslužnim društvenim članom. Marljivi član Jože Mateta je iz rok podpredsednika PZS B. Lavriča prejel bronasti častni znak PZS. Njegova družina je v naslednjih letih kar deset let oskrbovala Kočo na Snežniku. Skrajno levo je pok. predsednik obalnega PD Koper Vinko Lavrenčič, skrajno desno pa je mlada planinka Irena Čebokli, ki je na tej slovesnosti za svoje planinske pohode prejela prvo značko Pionirja planinca v Sloveniji.

Foto Emil Maraž (467/VČ)