Komemoracija na Vavknovem vrtu

Fotografija je nastala v času 1. svetovne vojne v Hotedršici na nekdanjem Vavknovem vrtu. Hotedršica je bila v tem času zaledje Soške fronte. Skoznjo je tekla ozkotirna železnica, preko katere so fronto oskrbovali in po njej nazaj vozili ranjence. Najverjetneje je bila v kraju tudi začasna bolnišnica. Ker so še začasa vojne začeli skozi kraj graditi normalnotrino železnico, zato je bilo v kraju prisotnih tudi veliko ruskih ujetnikov, ki so železnico gradili. Na fotografiji gre očitno za neko komemoracijo. Na desni na sredini slike se vidi mrliški voz in župnika. Vsi prisotni so sneli pokrivala, igra manjši orkester. Sliki v ozadju sta Mevčkova in Tonetova, skrajno desno ob hiši se vidi tudi zemljanko, ki stoji še danes.

Lastnica fotografije je D. Lukan.