Ličkanje in vezani pari koruze

Trganju je sledilo ličkanje koruze. Nekoč smo vse to počeli na roke. Na dvorišču smo naredili dolg kup koruznih storžev, nato pa smo stari in mladi začeli z delom. Ličkali smo storže, odstranjevali liste, pri tem pa dva do tri pustili za vezanje v pare. Vmes je kdo našel tudi rdeč storž koruze. Ta je bil poseben.

Vezane storže koruze smo obesili na za to pripravljeno mesto ob hiši ali kozolcu, koruza pa se je na ta način sušila za kasnejšo rabo.

Na koncu smo se vsi skupaj še okrepčali in poveselili. To jesensko opravilo je bilo namreč vselej namenjeno tudi druženju in sproščenemu vzdušju tako družinskih članov kot tudi sorodnikov in sosedov, ki so priskočili na pomoč.