Na železniški postaji Ilirska Bistrica, 1910, risba Stane Kumar

Akademski slikar Stane Kumar, ilustracija k zapisu Vožnja skozi kraško burjo čez Kras, zapis je objavila pisateljica Lea Fatur. Slikoviti zapisi vsebujejo opise zanimivih, skoraj tragičnih dogodkov, ki so ji doživljali železničarji in potniki na poti čez Kras. Mnogokrat se vlak ni mogel prebiti skozi zamete, ki jih je burja ustvarjala na Krasu, dostikrat je burja tudi prevrnila cel vlak. Najhuje je bilo na odprti progi pred uvozom na železniško postajo.

Na sliki ilustracija Staneta Kumarja s prizorom na železniški postaji Trnovo – Ilirska Bistrica -Illyrisch Feistritz – Dornegg. Ker so Trnovci uveljavljali pravico, češ, da ja postaja na trnovski zemlji, so na železniško postajo najprej napisali ime Trnovo in šele nato Ilirska Bistrica. In tako je bilo vsaj 40 let do konca svetovne vojne.

Zame je bil moteč tudi napis Kilovče, naselja vsaj deset km proti Pivki. Izkoristil sem poznanstvo s prof. Kumarjem, mojega učitelja risanja saj je zahajal v trafiko moje mame in sem ga ob neki priložnosti vprašal kako je s tem. Razlaga je bila enostavna: pravi napis je bil predolg in ga je prof. Kumar kar lepo skrajšal.

Ob 120 letnici reške proge, 1993 smo v Primorskem numizmatičnem društvu sklenili, da pričujočo Kumarjevo ilustracijo uporabimo za izdelavo spominske razglednice. G. Kumar nam je dovolil, z izjavo, da naj naredimo tako, da bo »zadeva imela glavo in rep«! Oblikovanje razglednice je opravil domači likovnik Romeo Volk, ki je izdelal tudi priložnostni poštni žig. Dvesto razglednic nam je natisnila grafična delavnica Bor, v Trnovem, 688/vč