skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Na železniški postaji v Šempetru /Pivka. 30.12.1915

Fotografija/dopisnica, je bila verjetno posneta na kolodvoru na železniški postaji St. Peter na Krasu. Tudi na poštnem žigu je enak datum, 30. dec. 1915. Tu je še uradni žig, da je  kartica šla skozi cenzurirni urad »K.u.k Militerzenzuriramt, Adelsberg«,  v Postojni. Slika je bila poslana »Gospici Bibki Bisail, učiteljici v Trnovem (Il. Bistrica)«. Z zahvalo za čestitke. Še šaljiv dodatek: »Pošiljam nekaj fest fantov v pogled!  Ivan« In »Veselo novo leto vsem , Te ...

Preberi več

Fotografija/dopisnica, je bila verjetno posneta na kolodvoru na železniški postaji St. Peter na Krasu. Tudi na poštnem žigu je enak datum, 30. dec. 1915. Tu je še uradni žig, da je  kartica šla skozi cenzurirni urad »K.u.k Militerzenzuriramt, Adelsberg«,  v Postojni. Slika je bila poslana »Gospici Bibki Bisail, učiteljici v Trnovem (Il. Bistrica)«. Z zahvalo za čestitke. Še šaljiv dodatek: »Pošiljam nekaj fest fantov v pogled!  Ivan« In »Veselo novo leto vsem , Tebi in Hodnikovim.  Mira in Ivan, Tilka.

Slika prikazuje visok vojaški obisk na železniški postaji v Št. Petru, ki je zaradi  strateške pomembnosti  bila deležna pogostih vojaških obiskov in nadzorov.

Sliko so ohranili Hodnikovi v Ilirski Bistrici. Tu je učiteljica Bibka stanovala pri svoji sestri tudi učiteljici, soprogi Kristjana Hodnika, ki pa se je po poroki morala odreči poklicnemu delu z otroki. Učiteljica Bibka je poučevala tudi mojega starega očeta Franca Vencetovega s Topolca. Sem jo poznal  tudi sam, saj sem jo redno srečeval na njenih sprehodih po Bistrici. Ko je gospodična Bibka  potrebovala kakšno tehnično uslugo ali hišno popravilo je obiskala našega soseda mehanika Andreja Debevca. Ob eni takih prilik, ko sem se na lestvi trudil z napeljavo luči nad vhodom, me je gospodična  Bibka  nekaj trenutkov opazovala in kmalu zaključila: «Ti pa ne moreš biti kak delavec, verjetno si študent«. In imela je prav.

 Vc/697

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn

Čas, ki ga prikazuje slika

1915

Obdobje nastanka slike

1. svetovna vojna

Osebe na fotografiji

skupina oficirjev

Ključne besede

na žel. postaji v Pivki

Datum objave

05.04.2021 16:36

Zadnja sprememba

13.04.2021 10:52

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam