Olimpionik, Sabljač Rudolf Cvetko, tudi moj učitelj sabljanja, 1953

Rudolf Cvetko, rojen v Senožečah leta 1880, umrl leta 1977 v Ljubljani. Je bil prvi Slovenec z osvojeno olimpijsko medaljo. Na 5. olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 je Cvetko kot član avstrijske sabljaške reprezentance osvojil srebrno olimpijsko medaljo v sabljanju. Bila je to prva olimpijska medalja za Slovence, zato  so mu na osrednjem trgu v Senožečah, njegovem rojstnem kraju odkrili doprsni kip kiparsko delo Antona Hermana. To častno nalogo je 14. oktobra 2000 opravil naš naj uspešnejši olimpionik Miroslav Cerar.

Rudolf Cvetko je bil z dušo in telesom sabljač. Izšolal je na stotine sabljačev. Zanimiva je njegova misel, da sabljanje ni le šport temveč zelo težka in učinkovita šola za vse življenje.

V jeseni leta 1953 sem kot srednješolec bil njegov sabljaški učenec v Telovadnem društvu Tabor v Ljubljani. Naš vaditelj je bil prav Rudolf Cvetko, možak že v letih pa vendar gibčen v  kretnjah in poskočen v gibanju. Žal nam slavnega sabljača ni nihče predstavil kot olimpionika, to smo izvedeli šele kasneje. Da smo pravočasno zvedeli za njegove sabljaške uspehe bi gotovo dalj časa vztrajali v napornih vajah.

Pri proslavljanju Cvetkovih uspehov leta 2000 so se tedaj izkazali številni Senožejci, Danilo Pečar iz Klanca, Olimpijska akademija z dr. Rajkom Šugmanom, takratni župan Rajko Vojtkovski, divaški osnovnošolci, zbiralec in lokalni zgodovinar Zdravko Čuk, Primorsko numizmatično društvo in drugi … Narodni muzej v Ljubljani je skupaj z Filatelistično akademijo Slovenije za Dan mladosti 25. maja 2006 izdal spominsko razglednico s sliko Rudolfa Cvetka in njegove sabljaške vrste (1931), ter priložnostnim poštnim žigom, ki ga je oblikoval Janko Štampfl iz Ljubljane. Vč/437