Planinskih 90 let, Ilirska Bistrica 1997

Konec decembra 1997 so Bistričani proslavljali 90 letnico svojega planinskega društva. Ustanovljeno je bilo kot 16. podružnica Slovenskega planinskega društva s sedežem v Ilirski Bistrici in doživljalo hude preizkušnje kot mnoga slovenska društva. Kljub vsemu je podružnica zgradila Vilharjevo planinsko kočo v Črnem dolu pod Snežnikom, zadnjo slovensko planinsko kočo pred prvo svetovno vojno. Z italijansko zasedbo naših krajev je bilo društvo prepovedano. Nekdanje člane so silili v italijansko planinsko društvo  (Club Alpino Italiano – CAI sezione Fiume, sotto sezione Villa del Nevoso). Po končani vojni, je društvo prevzelo in opremilo nekdanji objekt in odprlo Cankarjevo kočo na Sviščakih in se lotilo gradnje Zavetišča na Snežniku. Vzporedno je marljiva planinska skupina Podgora gradila in odprla planinsko kočo na Kozleku. V zadnjem letu je PD obnovilo Planinski dom na Sviščakih.

V jubilejnem letu 1997 so poleg izgradnje razglednega stolpiča na Snežniku, uspeli skupaj s pošto Slovenije izdati prvo poštno znamko s podobo Snežnika (po fotografiji Hinka Poročnika) in s TV Slovenije posneti TV film o Snežniku »Skrivnostna notranjost Bele gore« scenarista in režiserja Igorja Likarja.

Na sliki: fotografa Emila Maraža, Prepolna dvorana na Vidmu z mnogimi prijatelji Snežnika iz vse Slovenije navdušeno pozdravila tako prvo snežniško poštno znamko, kot TV film o Snežniku. V prvi vrsti z desne sedijo častni gostje: Ivan Bergoč, Jože Dobnik strokovni sodelavec pri snemanju filma o Snežniku, Anton Krauthaker poslovni direktor Pošte Slovenije s sodelavko Vesno Jerina, ob njej oblikovalec snežniške znamke Boštjan Kenda Botas in Bruno Žvanut, vodja poštnega prometa PE KOPER. Na sliki manjkajo tudi še nekateri zaslužni za zadnje planinske uspehe: Igor Likar, Janez Kališnik, Janko Muha in Aldo Kumar avtor glasbe, Snežniška poštna znamka, je bila proglašena za najlepšo slovensko poštno znamko izdano v letu 1997 in dobila zlato odličje na mednarodni razstavi v Italiji. Leta 1998 je snežniška znamka častno zastopala Slovensko pošto na svetovni filatelistični razstavi v Milanu. Vsaj pet sto prisotnih je na proslavi prisrčno pozdravil društveni predsednik Janez Žibert. VČ/689