skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Po poteh Bogumila Brinška, Viki Grošelj, Ilirska Bistrica, 1984

V letu 1984 smo v planinskem društvu pripravili vrsto prireditev s katerimi smo obeležili sto letnico rojstva domačina Bogumila Brinška (1884 – 1914). Bil je vrhunski alpinist, jamar, fotoamater, smučar… Bil ena prvih žrtev 1. svetovne vojne, padel je na srbski fronti, žal pa njegov grob še ni najden. Pripravili so zelo uspešno prireditev in ga predstavili v njegovih najbolj znanih, uspešnih področjih delovanja, ki so jih združili pod skupen naslov »Po poteh Bogumila Brinška«. Za vsako od našt ...

Preberi več

V letu 1984 smo v planinskem društvu pripravili vrsto prireditev s katerimi smo obeležili sto letnico rojstva domačina Bogumila Brinška (1884 – 1914). Bil je vrhunski alpinist, jamar, fotoamater, smučar… Bil ena prvih žrtev 1. svetovne vojne, padel je na srbski fronti, žal pa njegov grob še ni najden. Pripravili so zelo uspešno prireditev in ga predstavili v njegovih najbolj znanih, uspešnih področjih delovanja, ki so jih združili pod skupen naslov »Po poteh Bogumila Brinška«. Za vsako od naštetih področji so povabili eminentne predavatelje uspešne prav na istih področjih Brinškovega delovanja. Prireditev je zelo uspela in je privabila več sto poslušalcev. Domačini so pripravili tudi fotografsko razstavo o delovanju tega našega vrhunskega planinca. Izdali so osebno poštno znamko z njegovim likom, ki jo je oblikoval Romeo Volk. Bogata planinska društvena knjižnica, ki jo je zbralo domače PD, nosi ime »Brinškova strokovna knjižnica« z več kot pet sto knjižnimi enotami. Tudi mesto Ilirska Bistrica se ponaša z Brinškovo ulico.

Njegov planinski tovariš in sodobnik prof. Pavel Kunaver je bistriškim planincem namenil obilo podatkov o delu Bogumila Brinška in ga tudi osebno predstavil.

Na sliki: Motiv s planinskega večera posvečenega Bogumilu Brinšku. Vodja alpinistične sekcije društva Hinko Poročnik je predavatelju alpinistu Vikiju Grošlju ob tej priliki izročil prvo tiskano knjižico o dejavnosti Planinskega društva Ilirska Bistrica. Alpinist Viki Grošelj pa je prisotnim predstavil svoj načrt, da osvoji vse osemtisočake na svetu.

(foto Vojko Čeligoj, vč 435)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1984

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Viki Grošelj, Hinko Poročnik, publika

Ključne besede

Po poteh Bogumila Brinška, Grošelj

Datum objave

23.10.2019 14:34

Zadnja sprememba

24.10.2019 06:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam