Podružnična cerkev Lurške Matere Božje

Podružnična cerkev Lurške Matere Božje spada v župnijo Sv. Marjeta pri Rimskih Toplicah. Bila je prvo svetišče na slovenskih tleh, posvečeno Lurški Materi Božji, ki jo krščanstvo časti v spomin na prikazovanje Matere Božje pastirici Bernardki v Lurdu v Franciji leta 1858.

Podružnična cerkev nad Ogečami v Rimskih Toplicah, znana kot Lurd nad Rimskimi Toplicami, je bila zgrajena v neoromanskem slogu v letih 1885–86. V tistem času je bil župnik v Šmarjeti Edvard Janžek, sicer goreč častilec Lurške Matere Božje. Na njegovo pobudo so farani na vrhu Korešnika nad Ogečami po načrtih stavbenika Valentina Scagnettija zgradili cerkev Lurške Matere Božje. Župnik Janžek se je l. 1886 udeležil velikega avstrijskega romanja v Lurd in tam naprosil nekaj dragocenih spominkov za novo cerkev (npr. kamen iz votline). Cerkev je l. 1899 poslikal Jakob Brollo. Na glavnem oltarju je prizor Marijinega prikazovanja Bernardki, ob straneh pa stojita sveta brata Ciril in Metod. Takratni mariborski škof Jakob Stepišnik je cerkev blagoslovil 10. oktobra 1886.

Lurška cerkev je kmalu postala priljubljena božja pot ljudi ob Savinji in okoliških krajev. Od vsega začetka so vanjo radi prihajali tudi ljudje iz zdravilišča v Toplicah, bila pa je tudi priljubljeno svetišče za poroke.

V knjigi Milana Škrabca Romarski pozdrav: Slovenski božjepotni kraji na starih razglednicah je objavljena razglednica Lurda, ki je bila poslana l. 1903. V domoznanski zbirki Knjižnice Laško imamo razglednico Sv. Marjete pri Rimskih Toplicah iz l. 1901 (poslana 1902), na kateri je posebej izpostavljena tudi cerkev v Lurdu. Razglednica je bila izdana na Dunaju l. 1901.

Vir: Franci Petrič: Slovenske božje poti

Razglednica je last Knjižnice Laško