Prevoz zvonov z Lopate pri Celju v Šmartno v Rožni Dolini, 1988

Erih Gabron, sin znanega celjskega furmana Jožeta Gabrona, in Franc Brežnik na vozu,  v katerega sta vpregla vsak svojo kobilo z novimi zvonovi za zvonik cerkve sv. Martina. Zvonovi so bili »obešeni« v zvonik 25. maja 1989, blagoslovil jih je mariborski škof Franc Kramberger.

Erih je, prav tako kot oče Jože, postal »furman«. Že pri svojih »rosnih« 12. letih je imel »svojo furo«; od železniške postaje do trgovine »Tkanina« ali »Slovenijašport« na Stanetovi ulici je že zgodaj zjutraj opravljal prevoze blaga. Nato pa domov na Šlandrov trg izpreči konje in v šolo. Nič mu ni bilo težko. Ljubezen do konjev, teh najplemenitejših živali mu je ostala do današnjih dni. Še vedno skrbi za dve kobili (pred leti  tudi štiri). Z eno se tudi na lani na štefanovo udeležil blagoslova konj pri Sv. Duhu v Celju.

Prispeval: Erih Gabron

Vir: Trobec, Marija, Šmartno v Rožni dolini od davnih do današnjih dni, 2003, str. 89