Prvi šolski dan leta 1960

Meseca septembra pred šestdesetimi leti sem prvič prestopil šolski prag. Prvi šolski dan je bil petega septembra, vendar sem šel v šolo nekaj dni kasneje. Tisto leto so se oblikovali trije prvi razredi in ker je primanjkovalo učencev, so vključili v šolo tudi nekatere, ki smo tisto pomlad dopolnili šest let. Star sem bil šest let in štiri mesece, zato me je nekaj dni po začetku pouka v šolo spremljal moj starejši brat. Bil sem v 1. b razredu, moja učiteljica je bila tovarišica Milka Senica, ki je učila tudi 1. a razred, 1. c pa je učila Anka Jurjevec. Milka Senica je bila legendarna šmarska učiteljica, ki je vedno učila samo prve razrede. Ker je tisto leto učila dva razreda, smo imeli s 1. a razredom izmenično pouk dopoldne in popoldne. Učiteljica je imela zaradi tega ob četrtkih prost dan. Takrat je bila šola tudi ob sobotah.

Poseben vtis name je naredila veličastna šolska stavba, ki je stala na mestu, kjer je danes pošta. Zgrajena je bila leta 1878. Na žalost so jo porušili leta 1981 in Šmarje je izgubilo še eno lepo trško historično stavbo. Tej šolski stavbi smo rekli spodnja šola, kjer so bili razredi od prvega do četrtega. Od petega do osmega so bili v “zgornji” šoli, v kateri je bilo do konca druge svetovne vojne sodišče. Ta stavba na srečo danes še stoji.

Pripravil Jožef Čakš, september 2020.

Na fotografiji so učenci 1. a in 1. b razreda v šolskem letu 1960/61 na OŠ Šmarje pri Jelšah.

Prva vrsta zgoraj od leve proti desni: Močnik Jože, Lorger Anton, Romih Janko, Vizjak Ivan, Furst Bogdan, Šket Stanko, Fras Janko, Mlakar Ferdo, Guzej Marija, neznan, Krivec Olga, Cerovšek Majda, Cahun Zvonka, Nunčič Stanko.
Druga vrsta: Čakš Jože, Šilec Srečko, Andrenšek Marija, Šega Marija, Kamplet Ida, Orač Janko, Vrbovšek Danica, Došler Pavel, Lorger Silvo, Zupanec Darinka, Akerman Bojan, Putanec Silvo;
Tretja vrsta: Arzenšek Franci, Slatinšek Majda, Drame Marta, Bratuša Cvetko, Užmah Štefka, neznan, Mestinšek Cvetka, razredničarka Milka Senica, Romih Slavka, Bratuš Marta, neznan, neznan, Vrešak Marija, Žolger Ana, Arzenšek Anica;
Sedijo: Verk Franc, neznan, neznan, Pišek Franc, Otorepec Slavko, Lovrenčak Anton, Škorjak Zinka, Strašek Vera, neznan, neznan, Šprajc Marjeta, Zagajšek Andrej in Koritnik Janko.