skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Reški planinci na Snežniku, 1925

Skupina reških planincev, članov Kluba CAF/Club alpino Fiumano je izkoristila otvoritev Planinskega doma na Sviščakih 1925  Rifugio Gabriele d'Annunzio 1242 m/nm in zgraditev ceste iz Ilirske Bistrice do Sviščakov. S kamionom so se pripeljali, do nove planinske postojanke in nadaljevali pot na Snežnik. Fotografijo je posnel Ivan Lukežić, ki je imel fotografski atelje sprva v Tominjah pri Harijah in kasneje v središču Reke. Prav zahvaljujoč temu fotografu in ohranjenemu foto albumu, ki ga hrani reško PD PLATAK, so ohranjene f ...

Preberi več

Skupina reških planincev, članov Kluba CAF/Club alpino Fiumano je izkoristila otvoritev Planinskega doma na Sviščakih 1925  Rifugio Gabriele d'Annunzio 1242 m/nm in zgraditev ceste iz Ilirske Bistrice do Sviščakov. S kamionom so se pripeljali, do nove planinske postojanke in nadaljevali pot na Snežnik.

Fotografijo je posnel Ivan Lukežić, ki je imel fotografski atelje sprva v Tominjah pri Harijah in kasneje v središču Reke. Prav zahvaljujoč temu fotografu in ohranjenemu foto albumu, ki ga hrani reško PD PLATAK, so ohranjene fotografije z društvenih izletov tudi na območju Snežnika.

Club alpino Fiumano (CAF) je deloval od leta 1885 do 1919, ko so ga silom političnih prilik združili z osrednjo italijansko planinsko organizacijo - Club alpino Italiano (CAI). Po prepovedi slovenske planinske podružnice (SPD) Ilirska Bistrica po prvi vojni in zaplembi društvenega premoženja, se je italijanska planinska organizacija imenovala Club alpino Italiano soto sezione Bisterza, po poitaljančenju krajevnega imena 1927 pa Club alpino Italiano soto sezione Villa del Nevoso. Prvi predsednik tega italijanskega društva v Ilirski Bistrici je bil kar novi italijanski župan Carlo Ognibene.

PS: Sin fotografa Ivana Lukežića dr. Irvin Lukežić, univerzitetni profesor na Reki je avtor mnogih zgodovinskih knjižnih del, med njimi tudi pomembne knjige o deležu Slovencev v življenju Reke: »Fluminensia Slovenica«. Ob podpori Slovenskega društva Bazovica na Reki smo dobili tudi slovenski prevod te knjige. Vč/ 429

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Ivan Lukežić

Čas, ki ga prikazuje slika

1925

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Osebe na fotografiji

Reški izletniki na izletu na Snežnik 1925

Ključne besede

Reški planinci, Snežnik

Datum objave

24.09.2019 18:44

Zadnja sprememba

25.09.2019 10:38

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam