skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Škofjevaški gasilci ob blagoslovu motorne brizgalne, 1929

Z leve v prvi vrsti: Alojz Kos, Jože Okorn in Jože Ravnak;
– v drugi vrsti: Valentin Žagar, Jože Kožuh, Matija Pukl, Florijan Vrečko, Franc Čepl, Franc Kotnik, Jakob Kožuh, Ivan Okorn in Valentin Resnik;
– v tretji vrsti: Karel Kmecl, Karel Žlavs, Ivan Kožuh; Avgust Čepl, Jakob Pukl, Anton Majcen, Franc Kompolšek, Franc Dreml, Alojz Vrečko in Konrad Vrečko. 

PGD Škofja vas je bilo ustanovljeno na pobudo prostovoljne požarne brambe iz Celja leta 1905. Takrat so se zbrali krajani Škofje vasi in iz svojih vrst izvolili organizacijski komite pod vodstvom predsednika Franca Okorna, tajnika Franca Kocipra in blagajnika Florjana Vrečka. Poleg njih so bili ustanovni člani še Martin Premšak, Franc Čepl, Karel Samec in Lenart Cank. 12. aprila 1905 je komite izdelal statut društva, ki so ga takratne oblasti potrdile in sprejele 4. septembra 1905. Leta 1906 je bil prvi občni zbor društva na katerem so izvolili organe društva, za načelnika pa je bil imenovan Martin Premšak. Z nekaj osnovne opreme je društvu na pomoč priskočila požarna bramba iz Celja. Leta 1908 je društvo prejelo novo brizgalno, pričeli pa so tudi z nabiranjem sredstev za gradnjo gasilskega doma. S pomočjo krajanov je bil prvi gasilski dom leta 1911 tudi dograjen. Po dobrih dvajsetih letih delovanja je leta 1929 društvo kupilo motorno brizgalno ROSENBAUAER 600 l. in pripadajoči 2 sesalni cevi ter sesalni koš, kar je pomenilo velik uspeh v opremljanju društva. 

Gasilsko društvo Škofja vas je tudi po 115. letih delovanja med najaktivnejšimi, tako po številu članov v vseh starostnih skupinah, pa tudi v dobri opremljenosti in znanju ter uspehih na tekmovanjih. Posebej velja izpostaviti največji uspeh, zlato medaljo članic B na gasilski olimpijadi CTIF 2001 v Kuopiu na Finskem, ter bronasto medaljo iste ekipe z olimpijade 2009 v Ostravi na Češkem. Društvo pa je organizator gasilskega tekmovanja z verjetno najdaljšo tradicijo v Sloveniji, saj tekmovanje neprekinjeno organizira že preko 40 let, razen v letošnjem letu, ko epidemija COVID-19 tega ne dopušča.

Uporabljena vira:
-90 let gasilstva v Škofji vasi, 1995, str. 10-23
http://www.pgd-skofja-vas.si/wp/zgodovina/zgodovina-drutva-2/

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.