Slike fotografa Ivana Bička, Ilirska Bistrica 1952

Dentist Ivan Biček (1901 – 1968) je prišel v Trnovo pri Ilirski Bistrici iz Trsta kmalu po končanem študiju. Stanovanje je dobil v dvorani, znani stavbi v kateri je delovala domača Hranilnica in posojilnica. Tu si je uredil tudi zobozdravstveno ordinacijo in jo ohranil do konca svoje delovne dobe.

Ivan Biček se je aktivno vključil v društveno in kulturno življenje kraja. Dvorana  je bila  hkrati tudi središče družabnega in društvenega življenja v Trnovem. Tu je spoznal tudi svojo bodočo soprogo, hčerko Ivana Zajca upravnika omenjene hranilnice. Zajčeva družina je bila nepogrešljiva pri vseh kulturnih prireditvah v dvorani.

Njegova ljubezen do narave ga je usmerjala v njeno naročje na Snežnik in zelo rad je zahajal v Črni dol, kjer je samevala črnodolska Vilharjeva koča in si tudi zato pridobil ime »Ivan Črnodolski«. Žal so kočo kmalu zasegle italijanske oblasti in jo predale novo ustanovljenemu italijanskemu društvu (CAI, sezione Fiume, sottosezione  Bisterza). Prav v tem času je na tem okupiranem območju Slov. primorja potekala močna planinska dejavnost Italijanskega planinskega društva (CAI), gradile so se mnoge planinske koče: na Učki, na Lisini, Sviščakih, Klanjski polici, Orlovici, … gozdne ceste, vodovodna zajetja in druge naprave, vse v kombinaciji z obmejnimi obrambnimi načrti. Prav Ivan Biček se je udeleževal vseh teh dogodkov in jih fotografsko dokumentiral.  Bičkova dejavnost je močno motila italijanske oblasti in postal je politično sumljiv. Sledila je politična in nato sodnijska obsodba na vojaškem sodišču, prislužil si je  – sedem let internacije v južni Italiji, (San Angelo).

Po vrnitvi domov  se je takoj vključil v dejavnost domačega PD in bil že na prvem občnem zboru po vojni in po 19 letni prepovedi društva, 30. avgusta 1945, izvoljen za prvega predsednika PD Ilirska Bistrica.

Avgusta leta 1951 sem se udeležil prvega večjega društvenega izleta na Snežnik. Tedaj sem prvič srečal Ivana Bička v njegovem fotografskem elementu. Nepozabno je bilo s kakšno natančnostjo je iz velikega vojaškega nahrbtnika jemal veliko leseno kamero in jo je montiral na veliko nerodno leseno stojalo. Bila je prava atrakcija. Gotovo mu je tudi takratni posnetek lepo uspel. (vč/780)

Objavljen posnetek je fotograf Biček naredil kar iz svojega stanovanja iz znamenite Dvorane v Trnovem. Na sliki je Kocijanova domačija v Trnovem izza Dvorane, kot je izgledala do prezidave po osvoboditvi. Morda pa bo kateri od mladih fotografov tudi strokovno obdelal fotografski opus Ivana Bička, dokler ne utone v pozabo.