Španski borec Ivan Radoš - spominska tabla

Ivan Radoš se je rodil v Radoših. Kot avstroogrski vojak je doživel upor vojakov v JHudenburgu. Konec 1. svetovne vojne je dočakal na italijanski fronti. Kot vojak jugoslovanske vojske je do decembra 1919 sodeloval v bojih za Koroško. Jeseni 1936 je bil med prvimi prostovoljci, ki so prihiteli v pomoč španski republiki. Po razpustitvi mednarodnih brigad v Španiji je prišel v francosko taborišče. Po zasedbi Francije je pristal v delavskem taborišču v Nemčiji. Od tam mu je uspelo januarja 1942 priti domov.  Sredi leta 1942 je že bil bored Belokranjskega bataljona. Od leta 1944 dokonca vojne je bil v hrvaškem 4. korpusu. Opravljal je tudi obveščevalno dejavnost. Umrl je leta 1971. Spominsko ploščo so mu domačini iz KS Radovica postavili 7. avgusta 1982.

Vir: Arhiv ZZB Metlika