Tito in Naser s spremstvom na kavi v Ilirski Bistrici, 14. maj.1963

Sredi maja 1963 je vse, še posebej občinsko vodstvo, presenetila novica, da se namerava predsednik Tito s svojim gostom predsednikom Egipta in spremstvom za krajši čas, že čez dva dni ustaviti na kavi v Ilirski Bistrici.

Stekle so ekspresne priprave. Prvi hip je bilo tisoč in več vprašanj, kako in kaj organizirati vse potrebno za tako eminenten obisk.

Pa izgleda, da smo tudi v Bistrici bili odlični v improvizaciji. Edini primeren prostor je bila kavarna sredi mesta. Že prvo noč so kavarno prebelili, uredili vse sanitarije, zamenjali iztrošene stole in mize, naročili strežno osebje celo iz koprskega hotela Triglav. Iz občine so prenesli stopniščni tepih (najdaljši v občini) in ga položili od ceste do vhoda v kavarno. Na občini je poleg jugoslovanske zastave že vihrala tudi egiptovska zastava. Gostitelj predsednik občine ing. Ivan Kukovec, je dobil posebne naloge, kako se po protokolu streže takšni nalogi. Da gre za pomembno nalogo je bilo moč zaključiti tudi po številu miličnikov, ki so v Bistrico prišli že dan prej.

Sprejem visokih gostov, postrežba in  protokol vse je teklo kot namazano. Oba predsednika je pozdravil predsednik občine ing. Ivan Kukovec, dobrodošlico so visokim gostom zaželeli tudi pionirji, bistriške šole in ju obdarili z dvema  velikima šopkoma cvetja. Gostje so še pomahali veliki množici zbranih domačinov in vstopili v kavarno na kavo. Že čez dobro uro je kolona vozil krenila proti Reki in velik dogodek je bil za Bistričani.

Bistričan Vinko Poljšak, šef strežbe v Hotelu Triglav Koper, ki je nalašč za to priložnost z ekipo prišel iz Kopra. Na sliki:  Prizor iz notranjosti kavarne. Kar nekaj oseb prepoznamo: skrajno desno je komaj vidna glava predsednika Tita, okrog mize še Edvard Kardelj, egiptovski predsednik Naser levo Miha Marinko, desno predsednik občine ing. Ivan Kukovec, desno s kavno šalico Mijalko Todorović preds. zvezne skupščine. Bistričan Vinko Poljšak, šef strežbe v Hotelu Triglav Koper, streže tudi te bistriške goste, je posebej za to priliko prišel iz Kopra. Morda kdo prepozna še koga.   290vč