Vojniški »prvčki«, šol. l. 1953/54

Otroci iz Vojnika in okolice, ki smo v prvi polovici petdeset let 20. stoletja prvič prestopili prag vojniške šole, nismo prav veliko vedeli o silni šolski reformi, ki jo je takrat na slovenskem izvajalo Ministrstvo prosvete. V tem obdobju sta v Vojniku delovali dve šoli: štirirazredna osnovna šola in štirirazredna nižja gimnazija. S šolskim letom 1958/59 je osnovno in srednje šolstvo na slovenskem doživelo večjo spremembo. Ukinjena je bila osemletna gimnazija, namesto nje je v večjih krajih zaživela osemletna osnovna šola in štiriletna gimnazija. V Vojniku je od takrat dalje samo osnovna šola in tako smo prvošolci na pričujoči fotografiji ob zaključku osnovnega šolanja imeli končano osemletko.

Spomini
Mlačna toplota poznega poletja z vonjem po zorečem sadju, pod katerim se šibijo veje in že tu in tam padlo z dreves leži ob poti od doma do šole; pa nerazložljiva tesnobnost speta s strahom pred nepoznanim, ki pa se je kar razblinil, ko je v šolski razred vstopila tovarišica Marija Ahtik, učiteljica prvih razredov mnogih generacij vojniške osnovne šole. Ohranili smo jo v izredno lepem spominu, bila nam je kot mama, ki ni delala nobenih razlik med »trškimi« z Vojnika in delavskimi ter nami kmečkimi, ki smo v šolo prihajali iz njegove okolice. Mnogokrat, ko je začutila, da je kdo izmed nas otožen, nas je vzela na kolena, nežno pobožala po glavici in potolažila.

Uporabljen vir: Kolar, Bogdan: »Razvoj šolstva na vojniškem območju«, v: Vojniški svet v utripu časa, 1997, str. 89

Prispevala: Ivica Kos