skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

150 let čitalnice

26. septembra 2019, ko je minilo natanko 150 let od izvolitev prvega odbora laške čitalnice in s tem ustanovitve narodnega društva Čitalnica v Laškem trgu, smo skupaj z Občino Laško s prireditvijo obeležili ta jubilej. Sledila sta pozdravna nagovora. Prvi govornik, župan g. Franc Zdolšek, je mdr. poudaril pomen zgodovinske čitalnice za Laško ter pohvalil dobro delo Knjižnice Laško kot njene naslednice. Direktor Knjižnice Laško Matej Jazbinšek je v govoru poudaril, da je bila laška čitalnica ena izmed 58 čitalnic na Slovenskem v tistem času. Spominska plošča pa naj bo vsem nam spodbuda za skupna prizadevanja, ki so bila aktualna že za naše prednike pred 150 leti, da se lokalna skupnost izobražuje, osvešča in kulturno udejstvuje.

Najbolj slavnosten trenutek pa je bilo odkritje spominske plošče na hiši na naslovu Aškerčev trg 1, kjer je v takratni Slančevi hiši delovala prva laška čitalnica. Le-ta bo trajno obeležje pomembnega dela laške zgodovine.

Preberi več

Dogodek se je nadaljeval v Knjižnici Laško z osrednjim predavanjem ddr. Igorja Grdine o čitalništvu na Slovenskem. Na podlagi izjemnega znanja je nazorno orisal čas čitalništva v 60. letih 19. st. in  na zelo zanimiv način predstavil pomen in vlogo čitalnic z različnih vidikov, tudi takšnih, ki jih običajno v literaturi o tej temi ne zasledimo. Pri laški čitalnici je največ časa posvetil njenim imenitnim častnim članom, prek tega je poudaril pomen čitalnice in aktualiziral njeno vlogo tudi v sodobnosti. S svojim prispevkom je obogatil naše védenje in zavest o pomembnosti prve laške čitalnice.

Pomembna obletnica laške čitalnice

Tudi osrednja prireditev Bralne značke za odrasle Knjižnice Laško in prireditve ob prazniku refermormacije, ki je bila oktobra 2019, je minila v luči 150. obletnice laške čitalnice. Sodelujoči so se pogovarjali o pomenu čitalništva, njihovem namenu povezovanja Slovencev, zbujanja narodne zavesti, pospeševanja javne uporabe slovenskega jezika, razvijanja kulturno-družabnega življenja v slovenskem jeziku in izobraževanja slovenskega naroda. Doživetje zgodovinske čitalnice je podkrepila tudi scena na odru kulturnega centra. Direktor Knjižnice Laško Matej Jazbinšek je v govoru med drugim izrazil, da smo ponosni, da je bila Laška čitalnica ena izmed štirinajstih čitalnic v tistem času na Štajerskem. In tudi danes se želi knjižnica kot dedič teh pomembnih gibanj in aktivnosti truditi gojiti in posredovati njihove vrednote in usmeritve. Tudi osrednji gost pisatelj Tone Partljič je poudaril, da “dobre knjige polnijo življenja, spodbujajo domišljijo in izboljšujejo spomin.”

Razstava Čitalništvo na Slovenskem in laška čitalnica

Ob obeležitvi 150-letnice ustanovitve laške čitalnice smo v knjižnici pripravili tudi priložnostno razstavo. Na ogled so bili originalni dokumenti, ki jih hrani Muzej Laško. O delovanju čitalnice nam pričajo Pravila laške čitalnice, Zapisnik volitev prvega odbora Čitalnice v Laškem trgu, Seznam častnih članov Čitalnice v Laškem trgu v posebnem zvezku, na drugi strani zvezka pa Pripombe k delovanju čitalnice. Ohranil se je tudi odtis žiga prve čitalnice.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Knjižnica Laško

Kontaktne osebe

Matej Jazbinšek

Ključne besede

čitalnica, obletnice, KULTURNE PRIREDITVE, RAZSTAVE

Datum objave

04.07.2020 09:32

Zadnja sprememba

03.07.2020 13:00

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam