skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

50 let delovanja vranske čitalnice

Tega ali sta čitalnica in knjižnica delovali med prvo svetovno vojno nam zapisniki ne poročajo. O delovanju knjižnice pišejo, da je začela ponovno delovati maja leta 1919. Tega leta pa je vranska čitalnica praznovala že 50 let svojega delovanja.

Preberi več
Iz zapisnika občnega zbora dne 6. 1. 1919
… »Knjižničarka poroča: Knjižnica je začela delovati meseca maja pr. l. V 8  mesecih se je izposodilo 640 knjig. Izkaznice po 60 h in izposojnina knjig je dala 78K 20h. Od tega se je izdalo za nov knjižnični zapisnik 18K in za knjigo » Vojna na Balkanu« 12 K 50h, preostane torej 47 K 70h. V vezanje se je odposlalo »Zvezni tiskarni« 6  mesečnikov, in 13 drugih knjig. Na koncu zahteva knjižničarka naj se večji znesek uporabi za nabavo novih knjig, ker drugače knjižnica ne more   uspešno delovati.
Na predlog g. Megliča se izreče g. knjižničarki za njeno marljivo delovanje obča  zahvala.
Po daljši debati se sklene, da bo »Čitalnica« obhajala letos po leti svojo 50 letnico s sodelovanjem drugih društev. Natančnejše določitve se prepustijo odboru. 
Predsednik zaključi mnogobrojno obiskan občni zbor, poudarjajoč, da ima Čitalnica potem knjižnice nalogo lečiti rane, ki jih je prizadjala vojska morali našega ljudstva.
 
Ob 50-letnici delovanja Čitalnice na Vranskem je v časopisu Nova doba izšel obširen članek. Pišejo, da je »Društvo v poznejši dobi delovalo vedno tiho in skromno, dasiravno se je v njem osredotočilo še vedno vse narodno in društveno življenje vranskega trga. Leta 1890 se je ustanovila Ciril-Metodova podružnica, 1898 pevsko društvo »Vranska Vila« in 1911 »Sokol«. Tako je dobilo vsako društvo svoj jasno začrtan delokrog in začelo se je intenzivno podrobno delo. Tako je bila »Čitalnica razbremenjena in njeni člani so se posvetili edino čitanju knjig in časopisov.
Iz knjižnice, ki se vedno izpopolnjuje, je romalo v polstoletni dobi na tisoče in tisoče knjig med ljusdtvo, dajoč jim duševno hrano kot  razvedrilo in zabavo v veselih in žalostnih trenutkih.
»Čitalnica« se nahaja od svoje ustanovitve pa do danes v Šentakovi hiši, oz. v hiši Šentakovih dedičev (Ivan Jakše, Nova doba, 31. 7. 1919)
 
Tajniško poročilo za l. 1919
»To je prvo leto, ki ga je preživljala Čitalnica v svobodni Jugoslaviji. Ob enem je to tudi leto, v katerem je obhajala Čitalnica svojo 50 letnico 3. avgusta« …. »Po Novem letu pa si je Čitalnica nabavila in pripravila električno luč, tako da ni nobene ovire obiskovanja Čitalnice. Samo mora se še odpraviti nered pri časopisih, ki se je v zadnjem času pojavil…«
 
Iz zapisnika odborove seje dne 16. januarja 1922 ob 12.20 uri pri Brinovcu
…»Odbor se konstituira sledeče: Ravnatelj: g. Fran Presečnik, podravnatelj: g. Fran Oset, tajnica, gdč. Ida Svetina, blagajnik g. dr. Edvard Šerko, odbornika: g. Josip Kolar, g. Ivan Jakše, knjižničar: g. Ivan Urek….Treba je knjižnico razširit. Naročile se bodo zato nove knjige za približno 3000K. Sklene se, da si učenci obrtno-nadaljevalne šole lahko brezplačno izposojujejo iz Čitalnice knjige in prosi se vodstvo te šole, naj vzpodbuja fante, da se knjižnice posložujejo. V Čitalnici se naj izobesi seznam tistih članov, ki imajo časopise v podnajem – z objavo, da se listi ne smejo odnašati prej, predno ne pridejo novi. Za snaženje Čitalnice se plača 40K mesečno. Sklene se, da se bode uprizorila v poslu v korist knjižnice ena igra…«
 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

čitalnica, čitalniško gibanje, Narodna čitalnica

Datum objave

16.12.2020 14:45

Zadnja sprememba

16.12.2020 08:05

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam