skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

80 let operete v Žalcu

Opereta, tudi »mala opera« oz. »lažja opera« izhaja iz italijanske besede operetta. Operetni libreto ima poleg pétih delov običajno tudi skoraj enako število govorjenih dialogov, veliko plesa in enostavno komično ali farsično dogajanje. Preberi več
Začetki operete segajo v 19. stoletje v Francijo, stoletje poprej pa se je sicer v Italiji pojavila že komična opera, ki pa še ni bila opereta v pravem pomenu besede.

Da Slovenci v 19. stoletju kulturno nismo zaostajali za ostalimi evropskimi narodi, dokazuje tudi to, da je bila premiera prve operete izvedene v slovenskem jeziku že leta 1864. To je bila enodejanka Franza Schuberta Advokata. Krstna predstava je bila decembra 1864 v čitalniški dvorani v Ljubljani v okviru Gimnastičnega društva »Južni Sokol«.

Istega leta je Benjamin Ipavec napisal kratkočasno spevoigro Tičnik. Tičnika je sicer napisal v nemščini, kasneje pa jo je prevedel Mihael Lendovšek. Benjamin Ipavec velja za začetnika izvirne slovenske operete, opereta Tičnik pa za prvo slovensko glasbenogledališko delo.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

GLASBA, KULTURA, opereta

Datum objave

17.12.2013 00:00

Zadnja sprememba

20.12.2013 08:50

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam