skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Adamičeva cesta v Grosupljem

Po Veliki, danes Adamičevi cesti do Adamičevine.

Preberi več

Območje današnje Grosupeljske kotline je že od pradavnine spadalo v mozaik evropskih prometnih poti. Najstarejši sledovi poti sodijo v železno dobo, okolileta 1000 pr. Kr., ko naj bi te kraje prečkala jantarna trgovska pot.
Pod Magdalensko goro, ki je znano halštatsko najdišče, so našli ostanke rimskeceste, ki je peljala iz Aquileje preko Emone do Siscie in naprej. Vsrednjem veku so ceste tekle po trasah rimskih cest. Na vojaških kartah skonca 18. stoletja so vrisane kot glavna prometna os iz Ljubljane proti Novemumestu. Dolenjsko cesto so deželni stanovi začeli graditi leta 1750 in leta 1752 je bilaže opremljena z mitnicami in odprta za promet. Po tej deželni cesti so tovorilitovorniki in potovali so ljudje in pošta. Ob cesti so delovali obrtniki, ki sojih potrebovali tovorniki in potniki ter pošta: kovači, kolarji, sedlarji,gostilničarji, poštni uradi, kmetje s konji in volmi za priprego. Skozi naseljeGrosuplje se je ta glavna prometna žila imenovala Velika cesta,danes pa se imenuje Adamičeva cesta. Skupščina občine Grosuplje je 20. septembra 1967 sprejela odlok o določitvi imen ulic, cest in naselij. Glavna cesta v Grosupljem je dobila ime po pisatelju in rojaku Louisu Adamiču.

Hiše in ljudi smo predstavili zzgodovinskimi podatki, ki so nam bili dosegljivi v Zbornikih občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje, v glavnem pa skozi spomine in pripovedi ljudi.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam