skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Aleja zaslužnih mož v Novi Gorici

Aleja je cesta z vrsto dreves na eni strani ali na obeh straneh, drevored, pravi SSKJ, in za Erjavčevo ulico v Novi Gorici to zagotovo drži.

Preberi več

Vzdolž ulice so na obeh straneh trdno ukoreninjena številna drevesa, pravo botanično bogastvo, vendar ulica sliši tudi na ime aleja zaslužnih mož (pa aleja znamenitih Goričanov in aleja velikih mož). Redosled doprsnih kipov in spomenikov nas opominja na ljudi, ki so v preteklosti pomembno zaznamovali naše kraje in čas, v katerem so živeli.

Dobro polovico spominskih obeležij je postavil Klub starih goriških študentov in ravno ti so podrobneje predstavljeni v tem prispevku.

Klub starih goriških študentov je združeval nekdanje študente nemške in slovenske gimnazije v Gorici. Večkrat so se dobili in srečevali, prvi uradni sestanek so imeli  22. septembra 1963 v Kromberku. Predsednik je postal France Gorkič (roj. 1888). Takrat so se odločili, da postavijo spominski plošči Andreju Gabrščku v Kobaridu in dr. Antonu Gregorčiču na Vrsnem. Dve leti kasneje so na isti dan, 12. septembra 1965, odkrili obe. Kar je bilo sprva mišljeno kot enkratno dejanje, je postalo stalnica. V letih, ki so sledila (Pokrajinski arhiv v Novi Gorici hrani dokumentacijo do leta 1987), so postavili številne spominske plošče in spomenike po vsej severni Primorski.

Če vas bodo zapisi, ki sledijo, zvabili na sprehod, naj zapišemo še to, da je Erjavčeva ulica ena najstarejših v Novi Gorici. V letu 2009 je Turistično društvo vzdolž ulice označilo 16 eksotičnih drevesnih vrst. Oznake prinašajo latinsko in slovensko ime, opis dreves pa najdemo v zloženki Drevesa bogastvo Nove Gorice, ki je istega leta izšla v treh jezikih.


Viri in literatura:
Drevesa, bogastvo Nove Gorice. – Turistično društvo Nova Gorica, 2009. (zloženka)
Erjavčeva ulica z alejo slavnih mož  - na dan 9. 1. 2012 - http://novagorica-turizem.com/index.php?vie=ctl&lng=slo&gr1=dstDzv&gr2=klt&id=2004101511122042
Novak, Nace: Drevesa – Bogastvo Nove Gorice. – na dan: 12. 7. 2011: http://www.noviglas.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=1806&Itemid=30
Pavšič, Tomaž: Kulturno delo Kluba starih goriških študentov. – Nova Gorica : Goriški muzej, 1973.
Pavšič, Tomaž: Njih delo bo ostalo. – v: Jadranski koledar, 1974, str. 129-133.
Slovar slovenskega knjižnega jezika, spletna izdaja: http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=aleja&hs=1

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Breda Seljak

Kontaktne osebe

Irena Škvarč

Ključne besede

BIOGRAFIJE, drevoredi, KIPARSTVO, SLOVENSKO KIPARSTVO, ULICE

Datum objave

26.01.2012 00:00

Zadnja sprememba

15.01.2019 13:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam