Alojzij Vodnik (1868-1939), ugledni ljubljanski kamnosek in podpornik slovenske kulture

Vodnikovi so bili v drugi polovici 19. stoletja in prvi polovici 20. stoletja ugledni ljubljanski kamnoseki. Delavnico so imeli tudi na Kolodvorski ulici blizu glavne železniške postaje.

»Tvrdka, ki ima svoj sedež in velike delavnice v Kolodvorski ulici, je bila ustanovljena l. 1860. Tehnično je obrat opremljen z vsemi sodobnimi stroji za obdelovanje naravnega kamna, marmorja, granita in ostalega gradbenega materiala. Izvršuje vsa kamnoseška, pokopališka dela, nagrobne spomenike, plošče, napise, svetilke, renovacije starih spomenikov, dalje razna cerkvena dela, okna, portale, stebrišča, stopnišča in oltarje. Njeni javni in nagrobni spomeniki krase skoro vsako slovensko pokopališče … Ponos podjetja so njena luksuzna stavbna notranja in zunanja kamnoseška dela. Tako je izvršila v zadnjih letih vsa notranja dela v palači Zbornice TOI [trgovine, obrti in industrije, op. G. H.], zunanja dela na palačah Pokojninskega zavoda in Vzajemne zavarovalnice. Pravkar izvršuje vprav monumentalna dela pri novi palači zavarovalne banke Slavije. Vsa ta dela so podjetju v ponos. Ponosni pa smo nanjo lahko vsi Slovenci, ker z njimi javno izpričujemo vsemu svetu bogato tvorno sposobnost našega slovenskega podjetnika in delavca.«

(Spominski zbornik Slovenije : ob dvajsetletnici Kraljevine Jugoslavije. Ljubljana : Jubilej, 1939, str. 646.)