Alpsko območje z dolino Kamniške Bistrice na starih razglednicah do konca druge svetovne vojne

»Samo manj obsežna, toda v divjosti in veličastju Julijcem enaka je tretja skupina nazobčanih Kamniških Alp (Kamenite Alpe* – in niso zaman tako imenovane!). Vzdigujejo se vzhodno od Karavank s prepadnimi vrhovi in globokimi grapami. Tu se gorski svet srednje Evrope prav poslednjič vzdigne v višave. Grmadijo se nad Karavankami, nato pa se nenadno pogreznejo v blodnjake zelenega hribovja, ki se znižuje do daljnih panonskih ravnin. Kamniške Alpe so vse leto očarljive. Gozdovi ob njihovem vznožju so pomladi polni lepote, visoki gorski pašniki in apnenčaste planjave Velike planine pa so v poletni vročini hladni in osvežujoči. Jeseni in pozimi je veliko priložnosti za lov v skalovitih dolinah, kjer žive gamsi. Tistim, ki se ne strašijo nekoliko truda, so na voljo dobra smučišča ob bližnjih gostoljubnih zavetiščih, odprtih vso zimo, ko čist in visok sneg leži po višavah, četudi je dolina globoko spodaj vlažna in zamegljena.«

(Fanny Susan Copeland, Beautiful mountains: In the Yugoslav Alps, ki je izšla 1931; citat je vzet iz prevoda Čudovite gore, ki je izšel 1985, str. 10)