skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Arheološki dokazi o davni preteklosti

Gobavica v sebi skriva najstarejše ostanke nekdanje poselitve Mengša. Številne najdbe, ki so opisane v različnih knjigah in prispevkih so naravnost osupljive. Medobčinski muzej Kamnik je skupaj z Osnovno šolo Mengeš in Občino Mengeš leta 2017 otvoril arheološko razstavo z naslovom Arheološki dokazi o davni preteklosti, območje Osnovne šole Mengeš. Medobčinski muzej Kamnik smo prosili za gradivo z razstave in Janja Železnikar, ki je skupaj z Rafkom Urankarjem razstavo leta 2017 predstavila, nam jih je prijazno posredovala, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Na priloženih fotografijah panojev iz te razstave in posameznih fotografijah si lahko preberete o davni preteklosti na in pod vznožjem Gobavice. 

 

Preberi več

Na začetku starejše železne dobe, v 9. in 8. stoletju pred našim štetjem, je na hribu Gobavica zrasla velika utrjena naselbina – gradišče. Gradišče je prazgodovinska postojanka ali naselbina, navadno postavljena na vzpetini, utrjena z obrambnim zidom ali jarkom. V Sloveniji so gradišča postavljali pretežno na vzpetinah v mlajši ali starejši dobi. Poznana so Stična, Vače, Magdalenska gora, Poštela na Pohorju, Volčji Grad, grad Mirna, grad Mali. Izmed naštetih še posebno očara Volčji Grad, za mnoge ena najlepših kraških vasic, ki obiskovalce očara z značilno arhitekturo in čudovitimi arhitekturnimi detajli, izklesanimi iz kamna. Obiskovalcem je na voljo voden ogled gradišča Debela Griža in vasi Volčji Grad. 

Vendar pa je vse opisano le drobec še precej večjega mozaika arheoloških izkopavanj v Mengšu. Sprva so bili arheološki predmeti najdeni večinoma le naključno, ko so jih odkrili kmetje in drugi domačini pri delu, gradnji ali sprehodu. Šele kasneje so se razmere začele spreminjati s pomočjo arheološke službe in arheologa ter umetnostnega zgodovinarja Milana Sagadina iz Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Kranj in domačina Janeza Škrlepa. Za več podrobnosti predlagamo v branje knjigi Poselitvena podoba Mengša in okolice: od prazgodovine do srednjega veka, ki jo je izdal Muzej Mengeš. Avtorica in urednica je Janja Železnikar. Polna zanimivosti je tudi knjiga Depoja z gradišča Gobavica nad Mengšem in drugi depoji starejše železne dobe. Knjigo je izdal Muzej Mengeš, avtor in urednik publikacije pa je Gregor Štibernik. 

 

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam