Arhitekt Marjan Tepina na čelu Mestnega sveta Ljubljane

Marjan Tepina (1913 – 2004) je 22. junija 1961 stopil na čelo ljubljanskega mestnega sveta in na tem mestu s ponovnima izvolitvama leta 1963 in 1965 ostal do maja 1967. Slovenska vlada je Marjana Tepino poklicala iz Beograda, da bi vodil novo urbanizacijo Ljubljane.

V svoji knjigi se arhitekt spominja priprave generalnega urbanističnega plana naše prestolnice:

»Prvi povojni urbanistični načrt Ljubljane – generalni plan urbanističnega razvoja – je bil izdelan leta 1965, ob dvajsetletnici osvoboditve Ljubljane izpod nacistične okupacije. Okrajšano mu pravimo GUP 66, ker je bil sprejet leto pozneje po javni razpravi. Nastajal je v okoliščinah brez velikih predhodnih znanj in izkušenj. Ljubljanska urbanistična tradicija je nastajala tako rekoč v praksi, zato ima GUP 66 toliko dobrih izkušenj, kolikor ima pomanjkljivosti. Tedaj ko smo ga delali in sprejemali, smo se zadovoljevali z oceno, bolje kakršen koli načrt kot pa brez njega. Predlog načrta je dobila vsaka ljubljanska družina. Organizator izdelave generalnega plana je bil arhitekt Marko Šlajmer, tedaj direktor ljubljanskega urbanističnega zavoda. O prihodnosti Ljubljane kot cilju urbanističnega plana smo tedaj zapisali: Ljubljani ustreza le perspektiva, ki ima za smoter poln profil središča narodno-državne skupnosti, združen s profilom sodobnega mesta, ki vsebuje vse elemente razvite materialne osnove, mestne infrastrukture in družbene nadgradnje.«

(Prostor in čas urbanizma in Ljubljane urbane. Ob stoletnici urbanizma 1895-1995, Ljubljana : Enotnost, str. 161-162.)