Avgust Kuhar - Prežihov Gustl (1906-1964)

Ob 110. obletnici njegovega rojstva in 65. obletnici izida prve številke Koroškega fužinarja

V tem orisu sem skušal čim celoviteje in pregledno prikazati sorazmerno kratko življenjsko pot Avgusta Kuharja, brez pretenzij po znanstvenem vrednotenju. Popravljene so nekatere netočnosti, ki jih lahko najdemo v dozdajšnjih sestavkih o njem, in dodani doslej neznani podatki. Nedvomno je v Sloveniji opravil pionirsko delo na področju racionalizatorstva in varstva pri delu. Obenem so »njegovi« letniki Koroškega fužinarja dokazano cenjen vir za sloveniste, geografe, etnologe, zgodovinarje in še koga. Življenje in delo Avgusta Kuharja si prav gotovo zaslužita zaokrožen opis v lastni knjižici, da njegov lik ne bo odrinjen v pozabo. Žal se je to že zgodilo v Enciklopediji Slovenije, kjer uredniki niso našli prostora ne zanj ne za njegovega Koroškega fužinarja.

Avtor besedila: prim. mag. Franc Verovnik, dr. med.