skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Barokizacija cerkve v 17. stoletju

Leta 1600 je bil po navedbi Antona Koblarja v Drobtinicah iz furlanskih arhivov na Mirni vikar Ivan Butalec (sub Naydek). Po tem lahko sklepamo, da je bila Mirna konec 16. stoletja že vikariat. Po šematizmih ljubljanske škofije pa naj bi bil vikariat na Mirni ustanovljen leta 1620. 26. oktobra 1617 je Ferdinand II., češki kralj in avstrijski vojvoda, svojo patronatsko pravico nad župnijo Trebnje poklonil stiškemu samostanu. Kdaj je prišla cerkev sv. Janeza Krstnika pod župnijo Trebnje, ni znano. Prvi zanesljivi podatek o tem imamo iz leta 1581 v Bizancijevem popisu cerkva na Kranjskem. Poleg cerkve sv. Janeza Krstnika najdemo v omenjenem popisu pod župnijo Trebnje tudi kasnejše podružnice mirnske župnije. Do leta 1690 so cerkev sv. Janeza Krstnika barokizirali: ostro so začrtali prehod med svetiščem in ladjo z močnim baročnim slavolokom in v ladji prizidali stranski kapeli, ¸ki ustvarjata vtis prečne ladje, zvonik pa je dobil čebulasto baročno streho. 

Preberi več

Glavni oltar je 13. avgusta 1691 posvetil stiški opat Anton pl. Gallenfels. Cerkev je zgubila tudi vso dotedanjo opremo, ki je bila zamenjana z baročno, od katere pa se je ohranil samo izredno lep lesen kip bičanega Kristusa. Bandero Antona Postla s sliko sv. Helene na eni in sv. Notburge na drugi strani, ki visi na južni steni slavoloka, je iz konca 18. stoletja. Poznobaročno delo je tudi križev pot, ki ga je naslikal Leopold Layer po letu 1800.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Marko Kapus

Kontaktne osebe

Patricija Tratar

Ključne besede

CERKVE, CERKVENA ARHITEKTURA, CERKVENA UMETNOST, BAROK

Datum objave

29.03.2018 09:28

Zadnja sprememba

19.02.2018 16:35

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam