Bela krajina

Bela krajina leži na jugovzhodu Slovenije. Ker je reliefno zaprta, je nedostopna z zahodne smeri. Zapirajo jo kraške planote Kočevski Rog s Poljansko goro, na severu in severovzhodu pa zahodni Gorjanci. Položnejši prehod proti Novemu mestu predstavljata Brezovica (538 m) oziroma Gaber pri Semiču in Vahta (615 m) pri Jugorju (Bela, 2003), na jugu pa je mejna reka Kolpa. Razgibana Bela krajina se razprostira na površini 594 km(Bela, 2009). Za Belo krajino so značilni steljniki z brezo in praprotjo. Bela krajina ima zelo bogato kulturno dediščino, saj vzdržuje in hrani pesmi, običaje, obrede in plese ter jih skozi različne prireditve obuja (ibidem). Za Belo krajino so značilni plesi, ki jih plešemo v kolu, kar je zapuščina Uskokov, za ostalo Slovenijo so namreč bolj značilni plesi v parih.