skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Lekarna: prostor, kjer se je Andrijanič počutil kot doma

Drago Andrijanič, magister farmacije, je kupil lekarno »Pri angelju« leta 1906 od Simeona pl. Sladoviča. Delovala je na današnjem Glavnem trgu. V prostoru je bil kip angela, po katerem je lekarna nosila ime. Potem ko je leta 1926 kupil hišo na današnji Rozmanovi ulici, je leta 1938 v pritličju uredil tudi lekarno. Načrt za novo lekarno in njeno opremo je izdelal arhitekt Marjan Mušič. Boris se je očetu pri delu v domači lekarni pridružil po končanem študiju farmacije na farmacevtskem odseku Filozofske fakultete v Zagrebu. Sprva je po letu 1935 opravljal dveletno prakso, po opravljenem državnem strokovnem izpitu leta 1937 (pridobil naziv magistra) in petih letih dela pa je lahko že v letu 1942 lekarno vodil povsem samostojno.

Preberi več

V času druge svetovne vojne je ustanovil več partizanskih terenskih lekarn. Po koncu vojne je bila družinska lekarna nacionalizirana in oktobra 1949. leta je postal Boris upravnik Okrajne lekarne Novo mesto. Delo v njej je opravljala tudi njegova žena Mara. To delo je opravljal rad in z veseljem, v njem je užival. Še v letu 1962 je delu v lekarni dnevno namenil vsaj dve uri. V teh prostorih je lekarna ostala do preselitve na Kandijsko cesto leta 1989. Kot farmacevt je deloval v Slovenskem farmacevtskem društvu in njeni Dolenjski podružnici. Leta 1975 mu je matično društvo za požrtvovalno delo, s katerim je dal pomemben delež k razvoju znanstvene in praktične farmacije na Slovenskem, podelilo Minařikovo odličje. Ob pripravi proslave ob 100-letnici rojstva Franca Minařika, magistra farmacije, leta 1987, je bil imenovan za predsednika častnega odbora.

Lekarniško dejavnost je želel v družini tik pred svojo smrtjo ponovno obuditi z odprtjem nove lekarne, vendar mu koncesije Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije ni odobrilo.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Marjeta Bregar

Kontaktne osebe

Klementina Kolarek

Ključne besede

GOSPODARSTVO, FARMACIJA, Novo mesto, Andrijanič, Boris, Krka, tovarna zdravil, d.d,, BIOGRAFIJA, življenjepis, LEKARNE

Datum objave

15.05.2020 12:16

Zadnja sprememba

14.05.2020 12:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam