skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Uvod v čebelarsko pravdo

Rudnik Sitarjevec v Litiji ima bogato zgodovino, saj izkoriščanje rude na območju Sitarjevca sega v čas keltske civilizacije, kasneje so tu rudarili tudi Rimljani.

Preberi več

Prvo pisno dokazilo o rudarjenju v okolici Litije je nagrobni spomenik rudarskemu mojstru Cristofu Bruckherschmidu, z letnico 1537, s pokopališča v Šmartnem pri Litiji.

V 19. stoletju, v letu 1881, so za potrebe taljenja izkopane rude zgradili topilnico. Stala je na levem bregu reke Save, v njej pa so topili predvsem svinčevo in živosrebrovo rudo. V letu 1886 so v topilnici uspeli pridobiti večjo količino srebra, ki je v manjši količini prisoten v svinčevi rudi.

V glavno kovnico na Dunaju so poslali 3.699 kg srebra, iz katerega so izdelali spominske srebrnike, »litijske tolarje«. Na prvi strani srebrnika je bila upodobljena topilnica, vlak, cerkev sv. Nikolaja, hrib Sitarjevec in žičnica do topilnice. Na drugi strani kovanca je bil naziv rudnika s simboličnim napisom »prvi srebrni pogled.«

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Aleksandra Mavretič

Datum objave

26.11.2018 09:11

Zadnja sprememba

05.11.2018 08:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam