skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prizorišča in festivali

Popularna kultura je neločljivo vezana na prostore, naj gre za fizične ali virtualne, saj tam nastaja, se postavlja na ogled, vzpostavlja se vez med ustvarjalcem in gledalcem ali poslušalcem, hkrati pa daje identiteto prostoru. V Celju so od začetka 2. polovice 20. stoletja delovala številna prizorišča, kjer so potekali plesi, koncerti, umetniške razstave in performansi, gledališki, literarni in drugi dogodki ter druženja, o katerih pričajo predvsem spomini tistih, ki so jih redno obiskovali, pa tudi fotografije, plakati, vstopnice in vse, kar ostane, ko enkrat zaprejo svoja vrata.

Preberi več

Priljubljena prizorišča družabnih dogodkov Celjanov od 50. let dalje so bila športna dvorana Kladivarja, drsališče, delavska menza v Gaberjih, Petriček, Narodni in Celjski dom, od leta 1965 pa tudi Mladinski klub Celje, v 80. letih preimenovan v Kljub, dvorana Golovec ter v 90. letih diskoteka Casablanca, Barfly, Teater Cafe, Krčma pri Zamorcu in številna druga prizorišča, ki so delovala le krajši čas. Zadnje obdobje to vlogo prevzemajo predvsem Krčma Tam ko učiri, Špital za prijatle ter Mladinski center Celje.

Celje je gostilo številne festivale, predvsem na glasbenem, pa tudi plesnem, gledališkem, filmskem in fotografskem področju. Čeprav razen Tedna domačega filma (1973-1989) in Poletja v Celju (1995 do danes) večina ni imela daljše kontinuitete, pa kljub temu pritegnejo množice ljudi, ki se jih udeležujejo v velikem številu.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Urška Repar

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

GLASBA, MODA, UMETNOST

Datum objave

24.10.2018 09:29

Zadnja sprememba

24.10.2018 10:12

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam