Cerkev sv. Valentina na Limbarski gori

Cerkev svetega Valentina na Limbarski gori (773 m) je podružnična cerkev župnije Moravče.

Čeprav prvotna cerkev iz leta 1667 še ni bila stara sto let, je postala premajhna za romarje, ki so obiskovali vrh gore. Zato so po postavili večjo cerkev, ki stoji še danes. Gradnjo so zaupali najbolj znanemu baročnemu arhitektu Gregorju Mačku iz Ljubljane. 6. junija 1743 jo je tedanji tržaški in kasneje ljubljanski škof Leopold Jožef Petazzi posvetil.

Zasnovana je preprosto in združuje zgolj tradicionalne sestavine. Pred fasado stoji lopa na štirih podpornih stebrih, do katere vodijo stopnice. S tega mesta so bile v kasnejših stoletjih večkrat nagovorjene množice romarjev in obiskovalcev, ki so se zbrale na travniku pod cerkvijo. Poleg daritvenega ima še šest oltarjev. Vsi stranski oltarji so kamniti, iz črnega marmorja, delo Cussovih naslednikov, narejeni v letih od 1736 do 1743. V cerkvi je križev pot, ki je preprosto ljudsko delo. V letu 2014 je bil v celoti restavriran pod strokovnim vodstvom restavratorke Nine Dorič Majdič in Leona Lavriča.

Orgle so v cerkvi že od leta 1820. Takrat jih je po naročilu župnika Andreja Jerasa izdelal mojster Peter Rumpel. Te orgle je v 30. letih 20. stoletja predelal mojster Franc Jenko. Od starih orgel je ostala omara. Zaradi dotrajanosti orgle danes ne delujejo več.

Sveti Valentin je bil mučenec v času zadnjega preganjanja kristjanov v rimskem cesarstvu. Njegov grob je v cerkvi svete Praksede blizu bazilike Marije Snežne v Rimu. Njegov god je 14. februarja. Je priprošnik zoper telesne slabosti in kužna obolenja, priporočajo pa se mu tudi božjastni bolniki. Je zaščitnik romarjev. Ker “ima ključe od korenin”, kot pravi ljudski pregovor, je znanilec pomladi, zavetnik čebelarjev in mladostnikov. Priporočajo se mu tudi mladoporočenci in zaljubljeni. Na hribu sta poleg cerkve sezidani še dve kapelici v čast sv. Valentinu.