skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Čigavo ime nosi ulica v Novem mestu?

Prvi sklop – dvajset ulic v Novem mestu, ki nosijo imena znanih Novomeščanov, Dolenjcev oz. Slovencev

Preberi več

Prva poimenovanja ulic v Novem mestu iz leta 1892 so obsegala samo današnje mestno jedro oz. območje znotraj mestnega obzidja. Kasneje se je mesto širilo, najprej proti današnji soseski Bršljin in Ločni ter zaobjelo tamkajšnje vasi. Kandija (na nasprotnem bregu Krke) je bila mestu priključena šele leta 1923.
Prvi odlok o poimenovanju ulic v Novem mestu je bil sprejet leta 1892, drugi 1930, tretji 1955, zadnjega pa smo v Novem mestu dobili leta 1993.
Imena ulic so bila sprva vezana na dejavnost v določenem predelu mesta ali na kakšno drugo mestno značilnost. Vseskozi pa so bila v uporabi tudi ljudska imena. V prvem odloku so bila samo tri imena ulic, ki so bila poimenovana po zaslužnih meščanih (Kastelčeva, Školina in Arkotova ulica). Pri drugem odloku pa se je število ulic, poimenovanih po osebnih imenih, precej povečalo. Kar nekaj je tistih, ki imajo svoje ime še iz leta 1930 (npr. Pugljeva, Detelova, Jenkova, Vrhovčeva, Trdinova …).
V tokratni predstavitvi smo se odločili predstaviti osebo, po kateri nosi ulica našega mesta ime. Gre pretežno za zaslužne meščane, Dolenjce ali Slovence. Kar nekaj ulic z istim imenom se pojavlja v večih slovenskih krajih (Prešernova, Levstikova, Trubarjeva …), nekaj pa je takih, ki jih imamo samo v Novem mestu (Cvelbarjeva, Zwittrova, Povhova, Koštialova ulica …).

Ludvik Tončič: Novomeške ulice, Dolenjski muzej, 1994
Statistični urad Republike Slovenije (www.stat.si)
PISO – Prostorski informacijski sistem občin (www.geoprostor.net)

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam