skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Čo Oju 8201 m, 2006: jugozahodna stena, Slovenska smer

Odpravo je vodil Uroš Samec, člani pa so bili Urban Golob, Miha Habjan, Marjan Kovač, Pavle Kozjek, Peter Poljanec ter Emil in Aljaž Tratnik. Preberi več
Cilj Pavla Kozjeka je bil čim hitreje v alpskem stilu preplezati prvenstveno smer v jugozahodni steni Čo Oja. Iz baznega tabora so se do tabora ABC pod steno premaknili 1. oktobra, naslednji dan pa je Kozjek ob 3.30 začel vzpon. Vstop v steno je našel na vpadnici ozkega ozebnika levo, tik ob previsni skalni zapori v gornjem delu stene. Ključno mesto je bil ledeni slap na izstopu iz ozebnika, ki ga je Kozjek odplezal desno, po skalah. Po šestih urah plezanja je dosegel rob stene in nadaljeval po Poljskem grebenu. Sneg na grebenu je bil nepredelan in udiralo se mu je celo do pasu. Na višini 7550 metrov se Poljski greben priključi Normalni smeri, po kateri je prišel na vrh. Potreboval je 14 ur in pol, kar je edinstveno v zgodovini plezanja v Himalaji: le en dan za plezanje na več kot 8000 metrov visoko goro po prvenstveni smeri. Vrh je dosegel ob 18. uri in nato sestopil do tabora 2 na višini 7000 metrov.
V poročilu odprave je Pavle Kozjek zapisal: ''Hiter singlepush vzpon (14,5 ure) neposredno iz ABC-baze na vrh z minimalno opremo, po novi smeri, brez bivaka. S seboj sem imel le 3,2 litra tople pijače, šest power gelov, rezervne rokavice, fotoaparat in lahko bivak vrečo.''
Kozjekov vzpon je leta 2007 v Grenoblu dobil zlati cepin občinstva za leto 2006. Odpravo je zaznamovala krutost tibetanskega vsakdana. Obmejni kitajski policisti so namreč streljali na tibetanske begunce in pri tem ubili nuno. Pavle Kozjek je dogajanje fotografiral in v sredini oktobra so njegovi posnetki zaokrožili svet.

Avtorica besedila: Jelena Justin

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam