skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Dalibor Bori Zupančič

Likovni umetnik, satirik in karikaturist Dalibor Bori Zupančič  je bil rojen 7. avgusta 1949 v Celju.  Kasneje se je skupaj s staršema preselil v Šmarjeto, kjer s soprogo Lilijano Praprotnik Zupančič živita in ustvarjata še sedaj. Tu imata tudi svojo galerijo.  Osnovno šolo je najprej obiskoval v Celju (II. osnovno šolo), po preselitvi v Šmarjeto pa na Hudinji. Po opravljeni maturi na celjski gimnaziji se je usmeril v študij likovne umetnosti najprej na Pedagoški akademiji v Ljubljani in nato v Mariboru. Bil je študent uveljavljenih likovnih osebnosti, kot so bili Andrej Ujčič, Maks Kavčič, Lajči Pandur st., Slavko Kores, Bojan Golija in Vlasta Tihec.

Že njegova zgodnja dela so kazala visoko stopnjo angažiranosti za vprašanja sodobnega sveta ter za vlogo posameznika in umetnosti v njem. Po več kot desetletnem statusu svobodnega umetnika  se je začel ukvarjati s fenomenom duševne bolezni in na Nizozemskem opravil specializacijo iz tako imenovane art terapije. V psihiatrični bolnišnici v Vojniku pri svojem delu s pacienti uporablja izkušnje glasbenega in literarnega ustvarjalca. Izbor njegovih del med letoma 1970 in 2006 je bil predstavljen na razstavi Introspektiva Zz  l. 2006. Leta 2019 je razstavljal na mednarodnem Trienalu sodobne umetnosti U3 v ljubljanski Moderni galeriji. Ustvaril je okoljevarstveni lik, imenovan Ekorg, s katerim je bila celjska občina nagrajena  na mednarodnem tekmovanju ekoloških projektov v Kanadi.     

Bori Dalibor Zupančič je uveljavljen likovni umetnik, satirik in karikaturist, je tudi glasbenik in pisec tekstov, v mladih letih pa je bil tudi dober košarkaš. Z rokovsko skupino Bori & The Young Ones je posnel več albumov, ukvarja pa se tudi s projekti na področju kantavtorstva & eksperimentalne glasbe.  

Fotogalerija

Kazalo

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

dr. Milko Mikola

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

VASI

Datum objave

18.11.2021 16:03

Zadnja sprememba

16.12.2021 07:43

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam