Davorin Rovšek (1867-1949) - ljubljanski fotograf

Davorin Rovšek je bil rojen 17. oktobra 1867 v Gabrjah pod Limbarsko goro pri Moravčah očetu Andreju in materi Katarini. Njegovo krstno ime je bilo Martin, vendar tega imena nikoli ni uporabljal. Oče Andrej Rovšek (1836–1903) je bil podobar. V družini so se poleg Davorina rodili še tri sestre in pet bratov.

Preberi več

19. avgusta 1899 se je poročil z Minko Mastek, nečakinjo trgovca Jakoba Čika, v stolni cerkvi svetega Nikolaja. Soproga Marija Rovšek, ki je imela trgovino za izgotovljene obleke, oblačila in blago v Rovškovi hiši na Kolodvorski ulici 32, je umrla 23. marca 1908 ob porodu petega otroka, stara komaj 27 let. Davorin je tako postal vdovec s štirimi otroki (Mira, Vladimir, Darko in Olga). Leta 1912 se je poročil s Pio Lenče v cerkvi svetega Petra v Ljubljani. Rodila se jima je hčerka Pia (1923-2020), ki se je tudi izučila za fotografinjo in delala pri očetu v studiu.

Davorin Rovšek je umrl 28. januarja 1949 v Ljubljani.

Damir Globočnik